Sagt siden sist

Om rasisme, flerkultur og innvandring.

– Vi kan ikke imøtegå rasismen om vi ikke klarer å kalle rasistiske ytringer for rasisme. Og vi har et felles ansvar for å ansvarliggjøre ytringer som avhumaniserer individer. Dette handler først og frem om en felles fremtid. Om vi ikke klarer å trekke frem sannheten i virkeligheten vår, undergraver det demokratiet vårt.

Samfunnsdebattant, forfatter og lege Bushra Ishaq i en kronikk i Aftenposten, 29. mai.

– Hun gir “oss andre” en mulighet til å utfordre de gamle holdningene om at du må se japansk ut for å være japansk.

Filmprodusent Megumi Nishikura, som er japansk-irsk-amerikansk, til New York Times 03.06. Intervjuet ble gjort i forbindelse med at Ariana Miyamoto (bildet) blir tidenes første multietniske japaner til å representere landet i Miss Universe. Valget av Miyamoto, som er halvt-japaner og halvt afro-amerikansk, har skapt kontrovers i det etnisk homogene Japan.

– Jeg har selv arbeidet med flyktninger i både Afrika og Midtøsten, og det er helt åpenbart at jo nærmere stedet de flykter fra man hjelper dem, jo bedre og mer hjelp får de.

Eks-flyktningarbeider, Arnulf Torbjørnsen, i et intervju med NRK 3. juni. Torbjørnsen, som gikk av med pensjon i fjor, har jobbet 15 år som utenlandssjef i Røde Kors, ti år for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), og har i tillegg vært leder i Leger Uten Grenser.

– Jeg vet at vi har mye å være stolte av. Og jeg vet ikke minst at forståelse av barn er innleiret i andre og mer omfattende forståelser. Som hvordan en befolkning forstår seg selv og mener å bli oppfattet i verdenssamfunnet. Å utfordre barneforståelsen i en kultur er å utfordre kulturen.

Jan Storø, førstelektor i Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), i en kronikk i Aftenposten 08.06.

– Det spørsmålet er ikke så lett som det høres ut som. Det er svært komplekst, og jeg vet ikke om alle ville forstå det. 

Rachel Dolezal (37) til lokalavisen The Spokesman-Review om påstanden om at hun er hvit. Dolezal er amanuensis i afrikastudier og har lenge vært talsperson for NAACPs lokalavdeling i Spokane i delstaten Washington. NAACP er den mest kjente organisasjonen for svartes rettigheter i USA. Beskyldningene mot Dolezal har startet en debatt om hva hudfarge og rase egentlig betyr og om “rasekategoriene” som brukes under folketellingene i USA.