Chilenere i utlandet får stemme

I Oslo på besøk: (F.v) Statssekretær Osvaldo Soto Valdivia i det chilenske utenriksdepartementet, sammen med generalsekretær i organisasjonen for chilenere i utlandet (DICOEX), Juan Manuel Pino Vasquez. Lengst til høyre Chiles ambassadør i Oslo, José Miguel Cruz.
Foto: Claudio Castello
Det er nesten 8000 mennesker fra Chile i Norge. Nå skal de få informasjon om hvordan de kan stemme ved presidentvalget i 2017.

I dag bor det nesten en halv million chilenere utenfor Chile. Tar vi med barna deres, bor det nesten 860 000 personer med chilensk opphav i utlandet. Mange av dem er fortsatt chilenske statsborgere.

I 2017 kan disse menneskene for første gang stemme ved presidentvalget i Chile. Det skjer fordi , regjeringen endret valgloven i Chile. Før var det ikke lov for chilenere i utlandet å stemme.

– President Michelle Bachelet har gitt Utenriksdepartementet og alle utenriksstasjonene melding om å informere alle chilenere i eksil om hvordan de kan stemme, skriver Chiles ambassade på sine hjemmesider. 

Omsider kan utenlandschilenere stemme. Bildet er fra en informasjonsmøte om den nye valgloven blant australsk-chilenere i Sydney. Utrop deltok på et tilsvarende arrangement i Oslo.
Foto : chilesomostodos

Historisk
Det er historisk at chilenere i utlandet får stemme. Derfor holdt Chiles ambassade i Oslo en pressekonferanse i begynnelsen av september.

– Hvordan stemmegivningen skal foregå og hvordan chilenske myndigheter skal få vite hvor mange chilenere som bor i utlandet, vil delegasjonen fra utenriksdepartemkunne svare på, skriver ambassaden videre i pressemeldingen. 

Skal inkludere
I lang tid har chilenerne i utlandet, hvor mange flyktet eller er etterkommere av flyktninger etter statskuppet i 1973, følt seg isolert og ekskludert.

– Nå endrer vi politikken vår totalt. Vi har en historisk vond gjeld til chilenerne i utlandet. Og dette må vi rette på. Stemmerett er bare første steg. Vi skal også inkludere utenlandschilenerne i den politiske prosessen. Utenlandschilenerne har livserfaringer, og en stemme, som vi vet vil bidra til styrkingen av landets demokrati, sa statssekretær Osvaldo Soto Valdivia i det chilenske utenriksdepartementet til Utrop under delegasjonsbesøket.