De bruker Facebook for å hjelpe flyktninger

 
En Facebook-gruppe fikk over 70.000 medlemmer på to uker. Gruppen heter Refugees welcome to Norway. Det betyr "Flyktninger, velkommen til Norge". 

– Folk sov på gulvet. De fikk ikke dusj, varm mat eller hjelp fra lege. Det ville vi gjøre noe med. Den første dagen hadde vi 40 medlemmer. Nå er det over 50.000, sier Hilde Hagerup. Hun er en av de seks som startet Refugees welcome to Norway.

Gruppen har som mål å gi en varm velkomst til flyktninger som kommer til landet. I Oslo må flyktninger først til Politiets Utlendingsenhet på Tøyen. Her skal de registrere seg. Så kommer de til UDI. De fleste drar til flyktningmottak. 

På Facebook-gruppen skriver folk i Norge hvordan de kan hjelpe. Noen vil gi klær, andre såpe og håndklær. Noen vil til og med gi medisinsk hjelp og tolke for flyktningene. Det kommer hele tiden nye meldinger på Facebook-siden fra folk som vil hjelpe. 

Vi ble veldig overrasket over at så mange vil hjelpe. Vi håpet på 100 medlemmer.

– Vi ble veldig overrasket over at så mange vil hjelpe. Vi håpet på 100 medlemmer, forteller Hagerup.

I nærheten av Politiets utlendningsenhet på Tøyen i Oslo har frivillige kommet med gaver og ting og delt ut varm mat til dem som venter. 

– Offentlig ansvar
Selv om det er bra at vanlige mennesker vil hjelpe, mener Hagerup at det er myndighetene som har ansvaret for å ta imot flyktningene som kommer til landet.

Folk har også laget en nettside med informasjon om hvordan og hvor man kan hjelpe til.

Politiets Utlendingsenhet mener det er for mange som vil hjelpe på Tøyen. 

– Vi må prioritere å registrere asylsøkerne så fort som mulig, og har derfor ikke mulighet til å følge opp media eller privatpersoner som kommer utenfor våre lokaler for å hjelpe til på kveldstid. Særlig er det krevende når privatpersoner engasjerer seg for tett i politiets arbeid og prioriteringer, skriver enheten på sinhjemmeside.