Håpet på 100 medlemmer, fikk 50.000

 
Facebook-gruppen Refugees welcome to Norway har fått over 50 000 medlemmer på to uker, og tallet øker for hver time som går.
0Shares

– Folk sov på gulvet, fikk ikke dusj, varm mat eller umiddelbar helsehjelp. Det ville vi gjøre noe med. Den første dagen hadde vi 40 medlemmer. Nå er det over 50.000, sier Hilde Hagerup, som er en av de seks som står bak Refugees welcome to Norway.

Gruppen startet som et samarbeid mellom seks personer og har som mål å gi en varm velkomst til flyktninger som kommer til landet. I Oslo er det første som møter nyankomne flyktninger Politiets Utlendningsenhet på Tøyen. Her skal de registrere seg og går deretter inn i UDIs mottakssystem.

På Facebook-gruppen skriver folk hvordan de kan bidra, enten ved donasjon av klær og hygieneartikler eller med medisinsk hjelp og tolketjenester. I løpet av noen få minutter på siden dukker det opp nye innlegg der folk lurer på hvordan de kan hjelpe.

– Den enorme responsen kom totalt overraskende på oss. Vi håpet på 100 medlemmer, forteller Hagerup.

I nærheten av Politiets utlendningsenhet på Tøyen i Oslo har frivillige strømmet til med donasjoner av alle slag og delt ut varm mat til de som venter på registrering. 

– Offentlig ansvar
Selv om Facebook-gruppen viser et sterkt engasjement blant folk, mener Hagerup at det er myndighetene som har ansvaret for å ta imot flyktningene som kommer til landet.

– Det folkelige engasjementet er fantastisk, men det må være et offentlig ansvar å ta imot nyankomne flyktninger på anstendig vis.

Det har også blitt opprettet en nettside med praktisk informasjon om hvordan og hvor man kan hjelpe til.

Politiets Utlendingsenhet mener på sin side at trykket nå har blitt for høyt. Det er rett og slett for mange som ønsker å hjelpe. 

– Vi må prioritere å registrere asylsøkerne så fort som mulig, og har derfor ikke mulighet til å følge opp media eller privatpersoner som kommer utenfor våre lokaler for å hjelpe til på kveldstid. Særlig er det krevende når privatpersoner engasjerer seg for tett i politiets arbeid og prioriteringer, skriver enheten på sin hjemmeside.