Sagt siden sist

 
Foto: Ministry of Defence and Armed Forces of the Czech Republic
Om rasisme, flerkultur og innvandring.

– Bak identitetspolitikken ligger et ønske om å gi oppreisning til grupper som har blitt dårlig behandlet av storsamfunnet, enten det er på grunn av hudfarge, kjønn, religion eller legning. Offergrupper skal få slippe å bli krenket enda mer, og kanskje få noen særordninger for å bøte på gammel skade.

Journalist og forfatter Didrik Søderlind i sin kommentarspalte Fanget i identiteten, publisert 15.01 i Vårt Lands nettutgave.

– Erfaringer fra Vest-Europa viser at det i praksis er umulig å integrere muslimer i de europeiske samfunnene, og at de bør holde seg til sin egen kultur i sine egne land. Ikke la dem ta den med seg til Europa, så kan vi unngå hendelser som de vi så i Köln.

Tsjekkias president, Milos Zeman (bildet), i et TV-sendt intervju om skandalen rundt masseovergrepene på nyttårsnatten i den tyske byen.

– At vi ikke snakker med hjertet om flyktninger, gjør at folk ikke kjenner oss igjen som et parti som har solidaritet som den høyeste målsettingen. Jeg opplever det som at de (partiledelsen) er i ledtog med Fremskrittspartiet. Fremskrittspartiet tar avgjørelser på et helt annet verdigrunnlag enn det vi gjør, og jeg vil endre det.

Arbeiderpartiets partiveteran Grethe Fossum i et intervju med TV2. Fossum maner til opprør i partiet, og krever en mer human flyktningpolitikk.

– Det er en gjeng med fortvilte folk som har fått beskjed om utsendelse og som absolutt ikke ønsker å dra til Russland fordi de ikke har permanent opphold. De har en måneds visum, og hva skjer med dem etter at visumet har gått ut? De er dypt fortvilet.

Asylrettsforkjemper Merete Eriksson til NRK 21.01. Like etter intervjuet med NRK ble hun pågrepet av politiet etter at hun forsøkte å frakte asylsøkere til kirkeasyl fra mottakssenteret i Kirkenes.

– Kommunen kan hjelpe med botilbud og introduksjonsprogram. Men den kan ikke skaffe deg en venn. Det er egentlig det flyktningguiden handler om; være et bindeledd slik at integreringen blir smidigere, og være en person man kan gjøre ting sammen med, og som kan forklare ting.

Gruppeleder for flyktningguiden i Asker, Nada Mohamed, til Budstikka 20.01.