18 nedkjølte barn trengte øyeblikkelig hjelp

 
Foto: Redningsselskapet
– Barna vi fikk om bord var dryppende våte og iskalde, forteller skipsfører Rune Pedersen på redningsskøyta Peter Henry von Koss i Hellas.
0Shares

Liten kuling fra nordøst og sludd i lufta var værsituasjonen da redningsskøyta fikk melding om at mellom 60 og 70 mennesker i en overfylt gummibåt var i nød i farvannet mellom Tyrkia og Hellas tirsdag formiddag.

Ved redningsskøytas ankomst var flere frivillige organisasjoner i gang med redningsarbeidet, og alle ble overført til redningsskøyta. Blant dem 18 barn og en gravid kvinne.

– Været var forferdelig kaldt, og flere skal ha vært i vannet. På disse båtene sitter mennene på kanten, mens barna og kvinnene er samlet i midten. Her samler det seg gjerne vann, og da blir de blir våte først, forteller Pedersen, ifølge NTBInfo.

Fikk barn på fanget
Barna og den gravide kvinnen ble tatt inn i båten, mens resten fikk hjelp på dekk.

– Vi la noen av barna i i lugarene våre, og så ryddet vi messegulvet og laget et lite hospital for å få plass til alle. Det var unger over alt, og mye hyling og skriking. Men folkene våre jobbet raskt og effektivt. Vi fikk tatt klærne av barna og begynte å varme dem opp. De var veldig forfrosne, sier skipsføreren.

Skipsføreren styrte redningsskøyta inn til landsbyen Molyvos på øya Lesvos.

– Selv fikk jeg et barn opp i styrhuset. Det rant vann av gutten da jeg fikk ham i armene. Det var bare å ta av ham klærne, få ham tørr og pakke ham inn i pledd. Det var en tøff halvannen time med en unge på fanget, båtkjøring og kommunikasjon med folk på dekk og på VHFen.

Mannskapet om bord består av tre fra norsk politi og tre fra Redningsselskapet.
Foto : Redningsselskapet

Snart reddet 4 000 mennesker
Siden redningsskipet Peter Henry von Koss ble en del av “Operasjon Poseidon” 26. juli i fjor har mannskapet reddet nær 4 000 mennesker, enten ved å ta de om bord eller taue båtene til land.

– Jeg er utrolig stolt av jobben mannskapene våre gjør sammen med norsk politi, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet.