Rekordmange turister til Sri Lanka

Seiler opp i turisthimmelen: I Sri Lanka hersker det fred og ro, i motsetning til mange land i Nord-Afrika og Midt-Østen. Nå kan landet få stadig flere besøkende fra Vesten i de kommende årene. Bildet viser Det hellige tanntempelet i Kandy, hjem til en av Buddhas tenner. Tempelet er et av Sri Lankas fremste attraksjoner for besøkende.
Foto: Wikimedia Commons
Sri Lanka opplever en en sterk tilstrømning turister. 2015 ble året med høyest antall turister hittil.

Ifølge nettstedet tradingeconomics.com økte antallet turister fra 1.527 153.besøkende i 2014 til 1.798 380 i 2015, noe som innebærer en økning på 18 prosent.

Statistikken, som lages årlig av landets turistkontor, Sri Lanka Tourism Promotion Bureau, viser at 1971 var bunnåret, med kun 39.654 besøkende, mens 2015 regnes som toppår.

Beregningene for 2016 viser at så mye som 1,8 til to millioner turister ventes å besøke landet, som bruker næringen aktivt for å gjenoppbygge økonomien etter nesten tre tiår med borgerkrig. Tall fra Sri Lankas finansdepartement fremhever også turisme, sammen med klesproduksjon og landbruk, som landets tre fremste økonomiske sektorer.

Slutten på konflikten har også ført til finansiell vekst.

 
Foto : tradingeconomics.com

Krigsslutt ga utslag
I 25 år var landet involvert i en væpnet konflikt mellom sentralmyndighetene i Colombo og den tamilske separatistbevegelsen Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), noe som la en sterk demper på landets turistnæring.

Statistikken fra Ceylon Turist Board (se faksimilen) viser at det særlig etter at krigen tok slutt i 2009 begynte turiststrømmen å tilta. Slutten på konflikten har også ført til økonomisk og finansiell vekst. Ifølge CIA World Factbook var Sri Lankas verdens 11. raskest voksende økonomi i 2014, foran land som blant annet Emiratene, New Zealand og Polen.

Et land å se opp for
I januar ble Sri Lanka anbefalt som et av årets 10 Under-the-radar destinations av det verdenskjente amerikanske tv-selskapet Fox News, sammen med Cuba og Brasil. Særlig er det naturopplevelser og religiøs turisme det som tiltrekker besøkende.

– Vi ønsker å komme dit før alle andre oppdager det, og turismen endrer landet, uttalte Susan Eckert, grunnlegger av det rent kvinnebaserte og naturopplevelsesrettede reisebyrået AdventureWomen til tv-kanalen.

Og fremtiden planlegges nøye. Turismeminister John Amaratunga sier til avisen Daily FT at målet i 2020 bør være fire millioner besøkende. Utfordringen blir å skaffe seg arbeidskraften som kan møte denne sterke økningen.

– Vi står på terskelen til en ny tid, der mye av vårt lands vekst vil komme i form av flere utenlandske investeringer, returnerte og tilreisende. Som næring er vi nødt til å fokusere på hvordan vi skal håndtere denne sterke veksten i antallet besøkende til Sri Lanka, som vil bli en realitet i løpet av de neste årene. Turismen er en nasjonal virksomhet, hvor vi alle er investorer i vårt lands velstand, uttalte han nylig under en middag i Colombo i regi av Sri Lankas hotellorganisasjoner, ifølge avisen.