Barn av innvandrere kan få gratis vitamin D fram til de er seks måneder gamle. De får dråper som inneholder vitaminet
Foto: Harsha K R/Creative Commons
– Du må ta en spiseskje tran hver dag for å få nok D-vitamin, sier Ali Ahmed Madar. Han er forsker ved Universitetet i Oslo. 

 

Kroppen trenger vitamin D for å holde seg frisk.

– Før sa vi at en liten teskje tran hver dag er nok. Men nå sier vi at du må ta en spiseskje. Da får du nok D-vitamin. Vi anbefaler 10 mikrogram per dag, sier Ali Ahmed Madar.

Barn kan få sykdommen rakitt hvis de ikke får nok D-vitamin. Det er en sykdom som gjør at beina i kroppen ikke vokser ordentlig. 95 prosent av alle barn som har fått behandling på sykehus for denne sykdommen, hadde innvandrerbakgrunn. Barn med innvandrerforeldre kan få gratis D-vitamin ved helsestasjonen fram til de er seks måneder gamle.

Mange tror at de må sole seg akkurat som nordmenn for å få nok vitamin D om sommeren. Men det er ikke riktig.

Fisk og sol
Det er ikke all mat som inneholder vitamin D. Du må spise mye fet fisk eller ta tran for å få vitamin D. Du får også vitamin D hvis du soler deg. Men mange innvandrere gjør ingen av disse tingene. Det er særlig innvandrere fra Afrika, Midtøsten og Sør-Asia som mangler vitamin D. Men innvandrere fra Sørøst-Asia har ofte nok. Det er fordi de spiser mye sjømat.

– Mange tror at de må sole seg akkurat som nordmenn for å få nok vitamin D om sommeren. Men det er ikke riktig. Det er nok å være ute i sola i 15 minutter. Men da må det være fint vær. Det gjør ikke noe om du går med hijab. Det er nok å få sol på hender, føtter og ansikt, sier Madar.
Han forteller også at nordmenn ofte spiser fet fisk og flere melkeprodukter som er tilsatt ekstra vitamin D. Det gjør at de fleste etniske nordmenn har nok vitamin D.

Ny rapport
Madar har vært med å skrive rapporten «Vitamin D i Norge» (se faktaboks). Rapporten kom i november 2018. I rapporten står det at vi bør tilsette vitamin D i noen matvarer.

– Vi har anbefalt å tilsette vitamin D i melk og andre meieriprodukter. Det er fordi mange innvandrere spiser disse produktene. Dessuten er fet fisk dyrt, og det er ikke alle som spiser det. Innvandrere er heller ikke like flinke til å ta kosttilskudd, f.eks. tran. Det andre vi må gjøre, er å informere innvandrere bedre om hvordan de kan få i seg nok vitamin D.

– Vi trenger mer forskning
Madar vil gjerne at forskere i Norge skal finne ut mer om vitamin D.

– Vi vet at det skader helsa hvis du ikke får nok vitamin D. Vi vet også at mange innvandrere mangler vitamin D. Men vi vet ikke akkurat hvilke helseproblemer innvandrere får på grunn av dette. Det er fordi vi ikke har nok forskning. Det er viktig at vi finner ut mer om dette. Men da trenger vi forskning som følger folk gjennom flere år. Det finnes lite slik forskning nå, forteller han.

Fakta
Vitamin D finnes i fet fisk og tran. Fet fisk er f.eks. makrell og laks. Det er også litt vitamin D i fete melkeprodukter. Det er lite vitamin D i lettmelk og skummet melk.

I Norge anbefaler vi minst 10 mikrogram vitamin D om dagen. Du må ta en spiseskje tran for å få 10 mikrogram.

Hvis du får sol i minst 15 minutter, får du nok vitamin D. Du trenger ikke å sole deg i bikini/badebukse. Men dette gjelder bare om sommeren når det er fint vær. Om vinteren må du ta tran eller et annet kosttilskudd for å få nok vitamin D. Hvis du er lite i sola, eller hvis du spiser lite mat som har mye vitamin D i seg, må du ta tran hele året.

Rapporten “Vitamin D i Norge: Behov for tiltak for å sikre god vitamin D-status?” kom i november 2018. Den er skrevet av Nasjonalt råd for ernæring på oppdrag fra Helsedirektoratet.

ORDFORKLARINGER:
Forske: finne ut hvordan noe er, undersøke vitenskapelig.
Forsker: person som for eksempel jobber ved et universitet og driver med forskning.
Tilsette: legge til, putte inn i.
Meieriprodukt: alt som er laget av melk, f.eks. ost, smør og jogurt
Kosttilskudd: Tran, vitaminpiller osv, noe du tar i tillegg til den vanlige maten for å få nok vitaminer, mineraler og sporstoffer.