Shabana Rehman Gaarder er daglig leder i Født fri. Hun synes det er fint at alle skal si ifra til politiet om kjønnslemlestelse.
Foto: Stephen Gerard Simmersholm
I noen land er det vanlig å ødelegge jentenes underliv. De fjerner eller forandrer på de ytre kjønnsdelene. Det kalles kjønnslemlestelse. 
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

Det er ikke lov å utføre kjønnslemlestelse i  Norge. Det er heller ikke lov å dra ut av Norge for å gjøre kjønnlemlestelse.

I mange land er det en tradisjon å kjønnslemleste jenter. Mange kaller det for omskjæring eller sunna. Det er forbudt å skjære bort lite, det er forbudt å skjære bort mye. Alt heter kjønnslemlestelse på norsk.

Kjønnslemlestelse gjør veldig vondt for jentene. Etterpå har jentene også veldig vondt. Det gjør vondt å tisse, å ha menustrasjon og å ha samleie.

Jenta kan ha store smerter hele livet.

De som utfører kjønnlemlestelse i Norge kan få strenge straffer og sitte mange år i fengsel. De kan også bli utvist fra Norge.

De som jobber i barnehage, i barnevern, på helsestasjoner, legekontorer og sykehus skal si ifra til politiet om de tror noen jenter skal bli kjønnslemlestet. Det er ikke lov ikke å si ifra.

Nå vil justisminister Tor Mikkel Wara at alle skal varsle politiet  om kjønnslemlestelse. Hvis de ikke sier ifra, kan de få straff.

«Alle» er naboer, venner, familie og slektninger. Det er ulovlig ikke å si ifra.

Ordforklaringer
Kjønnsdeler: Penis (gutt) og vagina (jente)
Lemlestelse: Ødeleggelse
Kjønnslemlestelse på jenter: Forandre eller skjære bort de ytre kjønnsdelene.
Å utføre: å gjøre
Menustrasjon: Kjønnsmodne jenter blør i underlivet hver måned. Å være kjønnsmoden betyr at du kan få barn.
Samleie: Sex
Utvist fra Norge:Får ikke lov å være i Norge
Varsle: Si ifra