Amir Hashani er CP-rammet, åpent homofil og har kosovo-albansk muslimsk flyktningbakgrunn: – Jeg får alle ulike typer reaksjoner, sier 27-åringen til Utrop.
Foto: Bilge Öner
Amir Hashani er handikappet. En dag ropte en mann til ham: – Du må dø. Du kan ikke leve som handikappet. Mannen spyttet på Amir Hashani.
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

Amir Hashani er 28 år. Han bor og jobber i Oslo. Amir Hashani har en sykdom som heter celebral parese. Han bruker rullator.

Familien til Amir Hashani bor i Stavanger. Amir Hashani besøkte familien sin. Da han skulle tilbake til Oslo, møtte han mannen som spyttet på ham.

– Jeg fikk sjokk. Jeg har aldri opplevd dette før. Mannen sa jeg skulle dø, sier Amir Hashani.

Anmeldt mannen til politiet

Amir Hashani har anmeldt saken til politiet. Politiet sier de etterforsker saken som hatkriminalitet. Norges Handikapforbund sier det er forferdelig at noen har spyttet på Amir Hashani. De sier det er bra han har sagt ifra til politiet. 

Hatytringer og trakassering

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm sier at 30 prosent av funksjonshemmede i Norge har opplevd hatytringer og trakassering. Hun sier det skjer på skolen, på arbeidsplassen, på gata, i utelivet og på offentlige transportmidler. Det skjer ofte på nettet og på sosial medier. – Det er alvorlig. Vi kan ikke akseptere det, sier hun.

Blir sint og lei seg

Kulturminister Trine Skei Grande (V) sier hun blir veldig trist og sint av Amirs historie. – Vi må alle jobbe for at alle skal behandle hverandre på en god måte. Alle mennesker er like mye verdt. Amir, du går ikke alene, sier hun.

Amir Hashani er redd for å gå ut alene. Før var han ikke redd.

– De siste dagene har vært helt forferdelige, sier han.

Les mer om den stygge hendelsen 

ORDFORKLARINGER:
Trakassere: plage, være slem mot, forfølge på smålig vis, stadig sjikanere
Hatkriminalitet: lovbrudd mot personer på grunn av deres seksuelle orientering, kjønnsidentitet, religion, etniske opprinnelse, funksjonsevne eller annen status
Rullator: Ligner på en handlevogn. Hjelpe- middel hvis du er svimmel eller har lett for å miste balansen når du står eller går.
Uteliv: På gata om kvelden. På barer og puber og restauranter.