Tips om tips

Er servitøren sur og maten kald, dropper du tips. Men hvor mye gir du hvis betjeningen er hyggelig og maten utsøkt?
På lett norsk
Latest posts by På lett norsk (see all)

Service er ikke alltid høyest på agendaen i Norge. Likevel er vi livredde for å virke beskjedne eller gjerrige, så vi tipser i vei uansett hvordan vi behandles. Det er det ingen grunn til. Hvis servicen stinker, bør du vente på vekslepengene, og ta med hvert eneste kronestykke som et signal på at du ikke akkurat er imponert over servicen.

Den gamle regelen om å tipse 10 prosent, er heller ikke gyldig lenger. De fleste ansatte på utesteder har dessuten en del av omsetningen i lønn, så jo mer de får deg til å spise og drikke, desto mer i lønningsposen. For i servicenæringene regnes lønn i prosenter som helst bør avhenge av god service.
– Tips er en sak mellom gjest og servitør. Det samme gjelder hvordan tips fordeles mellom de ansatte. Noen steder samles alle tips i en pot som deles mellom alle ansatte. Andre steder beholder hver enkelt servitør tipsene selv, sier Bjørn Kjølstad som er sekretær i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet til Forbrukerportalen.no. Han anbefaler å vurdere størrelsen på tipset fra gang til gang og fra sted til sted.

Tipsometer
Restaurant: Rund oppover på billige og uformelle steder. Er regningen på 375 kroner, runder du opp til 400. Andre steder med god service, kan du tipse inntil ti prosent hvis du er skikkelig fornøyd.

Kafé: Rund oppover. Er prisen 28 kroner for en dobbel latte, gir du 30.
Taxi: Rund oppover. Har sjåføren ytt super service, som for eksempel å risikere parkeringsbot for å få deg helt til døra, gir du cirka 10 prosent.

(Kilde: Forbrukerrådet)