Kan jeg bytte julegave?

Du kan bytte julegaven. Men den som handler bør skaffe et byttebevis. Først da er du på den helt sikre siden.
På lett norsk
Latest posts by På lett norsk (see all)

Som kunde har du ingen lovbestemt “angrefrist” eller bytterett ved kjøp i vanlig forretning. Men selv om dette ikke er bestemt i lov, har bytte i flere bransjer vært praktisert lenge.
For å bytte, må varen være ubrukt og uskadet. Selgeren må uten problemer kunne legge frem varen til nytt salg. At varen er pakket ut, kan være nok til at selgeren kan nekte å bytte hvis emballasjen er skadet.
Det er alltid lurt å være føre var. Ved kjøp av julegaver er det kanskje spesielt viktig å sjekke ut om en kan bytte varen, siden det alltid er vanskelig å vite om gaven faller i smak eller passer. Et byttebevis som pakkes sammen med varen, er en nyttig bekreftelse for hvor varen er kjøpt – og at det er inngått avtale om bytterett.
Når det er snakk om bytting av julegaver, har du vanligvis ikke kvitteringen på varen, og vet kanskje heller ikke hvor varen er kjøpt. Vanligvis pleier butikkene å være fleksible i forhold til dette rett etter jul, så lenge butikken fører varen og varen er ubrukt.
Bytteretten praktiseres ulikt, og det kan være store forskjeller fra butikk til butikk, og mellom ulike bransjer. Mange større kjeder har etablert egne regler med 8, 10 eller 14 dagers bytterett hele året. De fleste strekker seg imidlertid lengre ved bytte av julegaver fordi kjøpet ofte kan være foretatt lengre tid i forveien. Generelt bør du oppsøke forretningen så raskt som mulig over jul hvis du ønsker å bytte en gave.
Kan jeg kreve
pengene tilbake?
Den sedvanebestemte bytteretten gir ikke rett til å kreve pengene tilbake for feilfri vare. Du har normalt valget mellom å ta ut en vare som forretningen har, eller eventuelt å akseptere en tilgodelapp hvis du blir tilbudt det.

Hva hvis det er
salg i byttetiden?
Like over jul er det ofte store prisnedslag, og mange er usikre på hva de kan kreve. Varen som ble kjøpt før jul, kan være til halv pris rett over jul. I og med at retten omfatter bytte av vare mot vare, vil det ikke være rimelig at man innleverer en vare og krever å få to tilbake. Du må akseptere og få bytte til en tilsvarende vare på byttetidspunktet. Du kan ofte få en tilgodelapp, men selger kan da sette som betingelse at den ikke kan benyttes på utsalgsvarer.

Angrerett på nett
Ved kjøp på internett har du angrerett. Angrerettloven gjelder ikke ved kjøp i vanlige butikker, bare for kjøp på internett, postordre, messesalg, dørsalg og telefonsalg, der selgeren tar initiativet. Følger det med et angrefristskjema må du melde fra til selger at du vil gå fra kjøpet innen 14 dager. Har du ikke mottatt et slikt angrefristskjema, utvides angreretten til tre måneder. Ved kjøp via internett eller postordre må du betale returportoen selv.
(Kilde: Forbrukerrådet)