Foto: AdColony Norge
Ikke trykk på lenker i SMS - før du er helt sikker.
17Shares

Mange bestiller varer på internett nå. Det prøver svindlere å utnytte. De sender SMS til folk med informasjon om pakker og lenker.

– Ikke trykk på lenker i SMS før du er helt sikker, advarer Pål Wien Espen. Han er direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

Mobiloperatørene prøver å stanse kriminelle. Nkom synes at Telenor, Telia og Ice gjør en god jobb. Likevel må vi være forsiktige.

– Det sikreste er at folk selv passer på å ikke trykke på svindellenker i SMS-er, eller laster ned ukjente apper, sier Pål Wien Espen.

Angrep

–  Vi er i det siste utsatt for et såkalt flubot-angrep, hvor svindlere ber oss trykke på lenker og laste ned apper for å hente pakker og høre talemeldinger, sier Espen.

Flubot er en skadevare som distribueres ved hjelp av SMS mellom mobiltelefoner. Siden det siste angrepet startet onsdag 24. november, har Telenor, Telia og Ice til sammen blokkert over 10 millioner flubot-SMS-er.

Dette er et problem i hele verden. Mange organisasjoner i flere land jobber sammen for å stoppe flubot-angrep.

– Problemet er ikke unikt for Norge, dette er svindlere som angriper globalt og jobber internasjonalt. Det gjør derfor også vi i Nkom, og samarbeider med en rekke internasjonale organisasjoner som på tvers av landegrenser kan sette inn tiltak, sier direktør Espen.

Hva skjer om du trykker på svindellenker?

Skadevaren kan angripe på:

Android-telefon:
Hvis du trykker på lenken i SMS-en blir du sendt til en nedlastingside for skadevare. Den er rettet spesifikt for Android-telefoner. Etter vellykket installasjon kan den overføre sensitive personopplysninger til servere som kontrolleres av bakmenn. Den kan sende nye SMS-er til alle i telefonens kontaktliste, og dermed spre seg videre.

Iphone (IOS-telefoner):
Her sendes også SMS med lenke. Hvis du trykker på lenken blir du sendt til en nettside hvor du blir forsøkt lurt til å gi fra deg sensitiv informasjon.

Hva kan du gjøre hvis du trykker på svindellenke?

Ta kontakt med din mobiloperatør. De kan hjelpe deg. I de fleste tilfeller må du gjenopprette fabrikkinnstillingene på telefonen din.

ORDLISTE

svindler: person som stjeler, lurer, er kriminell, bryter loven

utnytte: dra fordel av, misbruke til egen fordel

i det siste: nå og kort tid tilbake

utsatt: rammes, har opplevd problemer, risikofylt

blokkere: stanse, stoppe

sensitiv informasjon: bank-id, personnummer