FrP vil sende alle asylsøkere til Rwanda

Innvandringspolitisk talsperson i FrP Erlend Wiborg, ønsker å sende asylsøkere til Rwanda.
Foto: stortinget.no
Da Israel testet ut å sende asylsøkere til Rwanda og Uganda endte flesteparten opp på slavemarked. Nå vil FrP at Norge også skal sende asylsøkere til Rwanda.
477Shares

Tidligere denne uka har Utrop omtalt Danmarks og Storbritannias planer om å sende asylsøkere til asylsentere i Rwanda. Forslaget innebærer alle asylsøkere, også de som er fra land som befinner seg på andre siden av kloden for Rwanda.

Nå uttrykker også FrP begeistring for asylsentre i Rwanda. Ifølge Aftenposten ble planer om asylsentre i utlandet applaudert under partiets landsmøte i helgen. Erlend Wiborg, FrPs innvandringspolitiske talsperson, legger frem et forslag om asylsentre i utlandet i Stortinget.

“Nesten alle” endte opp som slaver

Israel har allerede testet ut å sende asylsøkere til Rwanda og Uganda fra 2014 til 2017. Nesten alle av disse endte opp hos menneskesmuglere og slavehandlere i Libya, ifølge Foreign Policy.

En rapport utført av International Refugee Rights Initiative viser at Israelske myndigheter brøt løfter gitt asylsøkerne, blant annet løfter om opphold i Rwanda og Uganda. Utsendingene ble møtt med massiv kritikk og måtte avsluttes i 2017.

Rwanda har vokst økonomisk det siste tiåret, men den politiske friheten er begrenset. Landet ligger blant annet på 156. plass på Reportere uten grensers indeks over pressefrihet i verden.

Human Rights Watch har også dokumentert omfattende brudd på menneskerettighetene og anklager sikkerhetsstyrkene for å fengsle folk vilkårlig og torturere dem systematisk og på det groveste.

Håper at de skal bli boende i Rwanda og ikke i Norge

Ifølge Aftenposten har FrP programfestet at de som kommer «inn i Norge og leverer en asylsøknad, skal overføres til et asylsenter i utlandet.» Asylsentrene skal finansieres av bistandspenger.

– Ved å slå seg sammen med Danmark og England, vil forhandlingene med tredjeland bli enklere, sier Wiborg til Aftenposten.

Wiborg ønsker at asylsentrene i Rwanda skal være lukkede mottak, og oppgir følgende punkter som målsetninger med denne ordningen:

  • Asylsentre i utlandet skal behandle søknader fra asylsøkere som kommer hit for å søke om asyl.
  • Får de opphold, er håpet at de skal bli boende der og ikke i Norge.
  • Denne nye prosessen kan føre til at det blir mindre fristende å søke asyl i Norge.
  • Det er kostnadsbesparende. Man unngår at asylsøkere nyter godt av den norske velferdsstaten mens søknaden behandles og senere.