Headhuntet til regjeringsjobb i Pakistan

Norsk-pakistanske Usman Mushtaq kombinerer jobben som bydelspolitiker med å være rådgiver for helseministeren i Pakistan.
Foto: Privat
Stovner-gutten Usman Mushtaq ble i høst hentet inn som rådgiver for Pakistans helseminister. Han kombinerer jobben med verv som bydelspolitiker i Oslo.
0Shares

– Jeg har tenkt en del på det der. For det var ikke gitt når jeg var i tenårene. Men jeg var også god på skolen. Og engasjert i det som skjedde rundt i rundt verden, sier Mushtaq i et intervju med Nettavisen.

30-åringen, som i tillegg til å være rådgiver for Pakistans helseminister er utdannet lege og økonom, er født i Norge og oppvokst på Stovner.

Selv ble han aktiv i politikken etter terroren på Utøya i 2011. Han har jobbet tett med dagens arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre som politisk rådgiver. Og i 2017 var han byrådssekretær for Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

– Når du vokser opp på Stovner får du mange stereotypier knyttet til deg. Da er det lett å føle seg utenfor. Derfor vil jeg være med og gjøre en forskjell, sier han til Nettavisen.

En fot i to kulturer

Samtidig som han ble valgt inn i bydelsutvalget i Stovner, har norsk-pakistaneren blitt headhuntet som rådgiver for Pakistans helseminister.

– Jeg føler har fått mange muligheter fordi jeg har internasjonal erfaring og ikke minst multikulturell bakgrunn. Ting gjøres veldig annerledes i Pakistan, men jeg starter ikke med blanke ark. fordi jeg skjønner deler av den pakistanske kulturen. Og jeg håper jeg kan bidra med de verdiene jeg har vokst opp med de verdiene jeg har vokst opp med i Norge, sier han til Nettavisen.

Reddet Gunnhild Stordalen

For Mushtaq er ikke denne formen for jobbkombinasjoner noe nytt. I 2015, mens han var lege- og økonomistudent ved universitetet i Utrecht i Nederland, overtok han som leder for Eat-prosjektet for en sykdomsrammet Gunnhild Stordalen.

– Usman spilte en avgjørende rolle da jeg ble syk. Han tok fri fra studiene for å lede mye av det faglige og politiske arbeidet, besøkte meg på sykehuset i Utrecht og var i perioder den jeg snakket aller mest med, mer enn mine egne foreldre, uttalte Stordalen til Dagens Næringsliv.

Overfor avisen beskrev han slik sin tid i EAT:

– Det har vært en faglig og organisatorisk krevende, spennende og lærerik prosess for meg å lede Eats arbeid innenfor politikkutvikling og global strategi.