Norges ambassadør i Pakistan: – Norske myndigheter tar skarp avstand fra koranbrenning

Det skriver Pakistans utenriksdepartement i en pressemelding lørdag.

– Norges ambassadør ble i dag kalt inn til utenriksdepartementet for å formidle den dype bekymringen hos regjeringen og folket i Pakistan etter skjendingen av Koranen i Kristiansand, skriver utenriksdepartementet.

Det var avisa Dagen som først omtalte pressemeldingen i Norge.

Til NTB sier Det norske utenriksdepartementet at det stemmer at Norges ambassadør Kjell-Gunnar Eriksen deltok på et møte i pakistansk UD lørdag.

– I møtet gjorde han det klart at norske myndigheter tar skarp avstand fra koranbrenningensom Stopp Islamiseringen av Norge sto bak i Kristiansand. Han gjorde det samtidig klart at norsk politi stanset demonstrasjonen av sikkerhetshensyn og at i Norge har alle ytringsfrihet og rett til fritt å praktisere sin tro, skriver pressekontakt Ane Haavardsdatter Lunde i en epost.

Påtenningen var varslet på forhånd. Politiet hadde ikke gitt tillatelse til dette, men SIAN-leder Lars Thorsen satte likevel fyr på boken under markeringen på torget byen.

Politiet grep da inn og slukket brannen, mens sinte motdemonstranter gikk til angrep på Thorsen.

– Vi har registrert reaksjonene i sosiale medier i Pakistan, skriver kommunikasjonssjef Hanne Knudsen i Telenor i en epost til NRK.

– Norske myndigheter ble oppfordret til å stille de ansvarlige for retten, og å forhindre slike gjentakelser av slike handlinger i fremtiden, skriver de.

– Pakistans ambassadør i Oslo har også blitt bedt om å viderebringe Pakistans protest og dype bekymring til de norske myndighetene, skriver det pakistanske utenriksdepartementet.

Politiet i Agder bekreftet torsdag at det er opprettet en undersøkelsessak som går på straffeloven paragraf 185 og brenning av Koranen

Paragraf 185 er også kjent som rasismeparagrafen. Rettspraksis i Norge har til nå vært at brenning av hellige skrifter ikke rammes av straffelovens paragraf om hatefulle ytringer.