Lokalpolitiker med frihetsfokus

Sarah Gaulin er lokalpolitiker og samfunnsdebattant med sterk engasjement mot sosial kontroll.
Foto: Privat
Under oppveksten så Aps Sarah Gaulin at vennene ikke nøt den samme friheten hun hadde.
420Shares

Gaulin er leder av Søndre Nordstrand Ap, og har vært nominert til Subjektprisen 2020 for sin rolle som samfunnsdebattant mot negativ sosial kontroll.

– Jeg så at mange av mine venner ikke hadde samme frihet som meg. Venninner som ble kjønnssegregert i tidlig alder og selv etter at vi hadde fylt 18 år så hadde familien eller storebrødre kontroll over deres privatliv. I tillegg mistet en ung gutt livet her ute fordi han var forelsket i «feil jente».

Konservative og liberale foreldre

Hun ble er født i Irans hovedstad Tehran i 1995 og kaller seg selv “resultatet av arrangert ekteskap”

– Fars familie er veldig religiøs, mens mors familie var mer liberal. Mine foreldre kom til Sverige først på grunn av utdanning. Senere valgte mamma å skille seg og flytte fra far med meg for å gi oss en bedre fremtid. Hun risikerte å miste meg og få en farlig skjebne som skilt kvinne i Iran. Ikke minst kunne jeg få samme skjebne som min mor og bli giftet bort i tenårene og vokse opp i en veldig konservativ familie.

Heldagsskole veien inn i AUF

Gaulin ville som ung ha heldagsskole med gratis måltid, noe som ble veien hennes inn i AUF.

– Jeg så tidlig at matpakken i klassen varierte som lommeboken til våre foreldre. Senere var jeg i Syden der jeg opplevde at helsevesenet ikke prioriterte deg med mindre du hadde nok kontanter eller forsikring. Dette ble en vekker for meg på hvor bra velferdssystem vi har i Norge og at systemet ikke skal tas for gitt.

Hun har også stått på for faglige rettigheter, og for bevisstgjøring av å være fagorganisert.

– Hvordan kan man få flere flerkulturelle i fagbevegelsen?

– Kanskje aktivt samarbeide med organisasjoner som kjenner til deres utfordringer i arbeidslivet. Jeg personlig har fått god hjelp og støtte fra Caritas når det gjelder arbeidere fra Øst-Europa.

Ulike kjernesaker

I løpet av valgåret skal norsk-iraneren jobbe med flere kjernesaker for Ap, lokalt og nasjonalt.

– Jeg vil prioritere saker som arbeidslivskriminalitet i norske arbeidsliv og hvorfor vi skal prioritere det offentlige helsevesenet mer.

Fjerning av kontantstøtten og tilbakeføring av retten til feriepenger for de som mottar dagpenger skal hun også jobbe med.

– Her i landet er det mange familier som har mistet jobben på grunn av korona eller er permitterte. De vil møte en juni-måned uten feriepenger.

Syr under karantene

– Hvilke hobbyer har du når du ikke jobber med politikk?

Jeg har begynt å sy som ny hobby. Under korona har jeg sydd seng til hunden min og nå et tipitelt. Ellers så bruker jeg mye tid på mine to «barn»/ kjæledyr.