Ny podcast om arkitektur med minoritetsfokus

Safe Space Collective, Bùi Quý Sơn, Paul-Antoine Lucas og Armelle Breuill, skal ta opp ulike spørsmål knyttet til identitet i arkitekturen.
Foto: Privat
ROM for kunst og arkitektur og kollektivet Safe Space tar opp representasjon på arkitekturfeltet og hvordan boligmarkedet behandler minoriteter.

Oslo-baserte Safe Space Collective, initiert og drevet av Bùi Quý Sơn, Paul-Antoine Lucas og Armelle Breuil, er et fransk-vietnamesisk skeivt kollektiv som opererer i krysningspunktet kunst, arkitektur og aktivisme.

Safe Space er en undersøkelse av betydningen av mangfold og representasjon i arkitektur, så vel som mulighetene for en mer inkluderende arkitekturutdannelse og praksis i Norge.

– Gjennom ulike podcaster vil vi arrangere offentlige samtaler om representasjon av minoriteter i feltet til diskriminering i boligmarkedet, klima-urettferdighet og skeive praksiser i arkitektur, sier Armelle Breuil til Utrop.

Kultur i arkitektur

Armelle har selv bakgrunn fra Frankrike, og ser kulturelle forskjeller på faget.

– En av episodene handler om hvem som kan bli arkitekt. Ofte er det ulike kulturelle forventninger til jobben. I Norge har arkitekter langt sikrere arbeidsvilkår, og det preger arbeidskulturen, og hvem som søker seg til arkitektutdanningen.

Kollektivet presenterte idéen for Galleri ROM, som viste seg villige fra starten.

– Vi har fått god hjelp på veien. For oss er det viktig å kunne ta opp arkitektur utifra et fokus på identitet.

Timesnutter

Episodene er planlagt å være mellom 40 minutter til en time, med ulike gjester.

– Serien blir spilt inn i mai-juni og spredt digitalt senere på høsten. Hvis situasjonen rundt pandemien tillater det, vil diskusjonene bli organisert som offentlige debatter.

En av podcastene fokuserer på den potensielle utviklingen av en tredje boligsektor i Norge, noe som gir et alternativ til privatmarkedet og leiemarkedet.

– Vi ønsker å belyse dagens tiltak som bør settes på boligagendaen, initiativer som fremmer tilgang til kvalitetsboliger for alle. Vi skal også ta opp temaer som minoriteters situasjon på boligmarkedet. Ofte ser vi at minoritetsgrupper sliter med å få egen bolig. Samtidig vil vi utdype diskusjonen fra bare å handle om det politiske, og vi skal også ha et fokus på enkeltindivid og gruppe.

Også mangfoldsbegrepet skal utvides, hevder Armelle.

– Episodene skal ikke bare ta opp temaer knyttet til etnisk bakgrunn, men også kjønn og seksuell identitet.

Ser frem til å jobbe sammen

Gjertrud Steinsvåg, daglig leder i ROM for kunst og arkitektur, sier galleriet er veldig glade for initiativet fra og samarbeidet med Safe Space.
– Vi ser prosjektet i et felles fokus på manglende mangfoldighet i norsk arkitektur og stedsutvikling, og ikke minst et prosjekt som styrker debatten om et mer inkluderende fagmiljø. Sommerens Black Lives Matter-bevegelse preget den offentlige samtalen, men vi så ikke et samlet arkitekturfelt som engasjerte seg med stemmer og motstemmer, slik man så i andre fagmiljøer. Den nødvendige samtalen har også kulturinstitusjoner som ROM ansvar for å legge til rette for.