- Stephen Adom er ny leder av FRI - 03.12.2024
- – Nå er jeg snill med meg selv - 02.12.2024
- Forskningsrådets formidlingspris til rasismeforsker - 02.12.2024
Farooq Mir (29) er Oslo-gutten som så til utlandet, og som gjør sin karriere for et større publikum enn det folk skulle tro.
Som en av få norsk-pakistanske musikere har han hatt muligheten til å opptre i utlandet og kunnet representert Norge og Pakistan samtidig.
Farooq har vært i industrien i over åtte år, men sier til Utrop at det tok tid før han anerkjente sitt eget talent.
– Egentlig har jeg alltid vært en tilbaketrukket person, som likte å synge og komponere. For meg var musikken en hobby, og ikke noe jeg ville satse seriøst på. Familie og venner var de som “pushet” meg for at jeg skulle satse på en musikerkarriere. Spesielt familien, siden det er flere musikere. Og alle syntes jeg kunne synge og opptre, at å stå på en scene var noe jeg kunne få til.
Fikk avslag av norsk plateselskap
I 2015 fikk han etter flere års prøving tilslag hos en indisk plateselskap. Før det hadde han vært i kontakt med Sony Music Norge.
– Jeg synes møtene gikk greit, og at det var genuin interesse hos de i plateselskapet. Likevel fikk jeg avslag fordi man mente at markedet for desi (sør-asiatisk) musikk var for lite i Norge.
Rocky innså at han måtte prøve lykken i utlandet. Han reiste mye til Storbritannia, Pakistan og India, og gjorde de nødvendige kontaktene for å få til platekontrakt.
– Sånt sett har jeg vært heldig, og kunnet gjort karriere utav en hobby.
Samarbeidet med rap-stjerne
I sin første plate laget Rocky Mir en egen versjon av rocka hip-hop med Bollywood-stil. Likevel var det etter å innlede et samarbeid med den indiske rapperen Raxstar at anerkjennelsen har kommet.
– Låtene havnet på store desi-plattformer som Boogle Bollywood og B4 U Music, og videoen med flest visninger har hatt opp mot 470.000.
– Er det forskjell på å lage denne musikken i Norge kontra utlandet?
Her i Norge har vi et begrenset marked, mens i India, Pakistan, og andre land med stor sør-asiatisk diaspora er konkurransen knallhard, og det er viktig å vise seg frem. I Norge er det ofte snakk om noen få studio-opptredener, og noen konserter, spesielt Mela. I utlandet er det helt andre kår for meg som musiker.
Gjenåpning og tilbakekomst
Som for andre artister har det siste halvannet år med restriksjoner og pandemi gått utover lommebok og humør.
– Når man er musiker er det å opptre for folk noe som gir størst tilfredshet. Å ikke kunne gjøre det så lenge har vært frustrerende. For det handler ikke bare om slunken økonomi.
Til høsten skal han blant annet opptre på Melahusets konsertserie.
– Nå som vi gjenåpner for fullt er det viktig å gi folk noe tilbake. For meg vil dette føles som en comeback, som for publikummerne som møter opp.