Høysikkerhetsleir på gresk øy får kritisk søkelys

En ny flyktningleir er åpnet på øya Samos i Hellas.
En ny migrantleir, med plass til 3.000 mennesker, åpnet på den greske øya Samos, men får sterk kritikk av Redd Barna.
401Shares

– Regjeringen håndterer migrantsituasjonen, slik vi lovet innbyggerne, sa migrasjonsminister Notis Mitakaris under åpningen av leiren lørdag, ifølge NTB.

Leiren, som er finansiert av EU, er blant annet omringet av høye piggtrådgjerder.

Lokale medier melder folk vil få lov til å forlate leirene mellom klokken åtte om morgenen og åtte om kvelden hver dag, bortsett fra de som har fått avslag på asylsøknad. De vil bli fraktet til Tyrkia, etter avtale med EU.

Mitakaris påpekte at Hellas ikke lenger er en inngangsport for ulovlig innvandring til EU. Han la samtidig til at folk i leiren vil få gode leveforhold og god sikkerhet.

– Forkastelig behandling

Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna, ser opprettelsen som svært opprørende, og kaller det “en forkastelig behandling av barn på flukt”.

Barn har rett til å søke asyl og de skal ikke straffes med fengselslignende tilstander når de er på flukt fra krig og grusomheter.

Opprettelsen av høysikkerhetsleiren må få norske myndigheter til å revurdere pengestøtten til Hellas, hevder hun.

– Vi ber norske myndigheter tydelig kritisere EU og greske myndigheter for å internere flyktninger. Så må de sikre at norsk støtte til greske myndigheter går til å dekke barna og familienes behov, ikke å bygge murer.

– Norske myndigheter må jobbe for at det lages et bedre system for migrasjon og asyl i Europa der barns rettigheter ivaretas, og der det finnes trygge fluktruter framfor vold, maktmisbruk på grensene og bygging av interneringsleire, avslutter Lange.