Nå får politiet tilgang til asylsøkernes fingeravtrykk i Eurodac

Vi kan bortvise utenlandske statsborgere som ikke har tatt test 24 timer før de kommer til Norge. Vi kan ikke bortvise norske statsborgere. Men de kan få bøter, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Eurodac er et europeisk register med fingeravtrykk og opplysninger om asylsøkere. Hovedformålet med Eurodac er å bidra til å avklare hvilken stat som er ansvarlig for behandlingen av en asylsøknad i Europa.

Gjennom Eurodac II-forordningen vedtok EU i 2013 at det også skulle være mulig for politimyndigheter og Europol å sammenlikne fingeravtrykksopplysninger med opplysninger lagret i Eurodac, for å forebygge, avdekke eller etterforske terrorisme og andre alvorlige straffbare handlinger.

– Det er viktig at politiet får benyttet relevant og tilgjengelig informasjon i kampen mot terror og alvorlig kriminalitet. Jeg er derfor glad for at vi kan legge fram et forslag for Stortinget som vil gi politiet adgang til å sammenligne fingeravtrykk med opplysninger som er lagret i Eurodac, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland til regjeringen.no.