I dokumentarserien «Hodet i klemme» på NRK forteller 24-åringen fra Fredrikstad om de sterke opplevelsene hun hadde som lite barn på flukt fra krig. Sammen med Felix Baldauf, Stig-André Berge og Morten Thoresen får seerne innblikk i deres liv og oppkjøringen fram mot OL og VM.
– Flyktningtiden har egentlig preget meg veldig, sier Bullen i dokumentaren.
Familien hadde først flyttet fra Sør-Sudan med hennes to eldre søstre. Grace ble født i Eritrea.
Overfor VG forteller hun om en forholdsvis trygg barndom som ble brutt etter at det oppsto nye krigshandlinger i landet.
– Jeg husker at jeg var veldig redd og et punkt jeg var helt nummen av alt det som foregikk rundt oss. Jeg ble båret mye av mine eldre søsken. Mens de så fremover, så jeg alltid tilbake på hva vi hadde passert.’
Les Utrops intervju med Bullen fra mai 2017
Idretten som traumehjelp
Familien ankom Norge i september 2001. Selv var Bullen merket for livet etter opplevelsene.
– Jeg ville helst bli glemt. Jeg ville ikke bli glad i mennesker, sier hun til VG.
I Fredrikstad ble bryteklubben Atlas etter hvert en arena der lille Grace fikk utviklet sine sosiale og fysiske ferdigheter.
– Jeg husker veldig godt hvordan det var i starten da hun trente på Atlas. Grace var ei liten, forsiktig jente som ikke kan ha vært mer en fem-seks år. Hun bare trente og smilte aldri, sier Joakim Aardalen til VG.
Gullhåp
Grace har etterhvert utviklet seg til å bli en av bryte-Norges store profiler. I 2018 tok hun gull i U23-VM og endte på femteplass i senior-VM. Hun ble europamester i 2017 og 2020, etter å ha tatt sølv året før bare 19 år gammel.
Aardalen tror Bullen kan leve opp til de store forventningene i Oslo-VM, som arrangeres 06-10.10 i Oslo.
– Det hun leverte i den siste OL-kvalifiseringen var imponerende. Der slo hun ekstremt gode brytere på veien, sier han til VG.