– Mange muslimer feirer også jul

SAMHOLD: Artisten Turab har laget en julesang om samhold, tilhørighet og frykten for å miste noen man er glad i. Foto: Einar Fuglem
Turab Awan var bare ni år gammel da Chirag fra Karpe oppdaget hans musikktalent. Nå har 24-åringen laget en julelåt hvor han ønsker å knytte kulturer sammen. 

– Mange glemmer at det er en fordel å være flerkulturell. Har du vokst opp med flere kulturer kan du flere språk, skjønner du flere sosiale settinger og har større rammer for å bevege deg i livet. Med en gang jeg hører at en person snakker gebrokkent, tenker jeg at den personen har mye kunnskap, sier Turab.

Artisten håper at folk vil møte hverandre med mer kjærlighet og åpenhet for at mennesker skal føle tilknytning til et sted. Selv er han vokst opp i et “hvitt nabolag” på Manglerud i Oslo, og har følt seg annerledes enn de andre. 

–  Så startet jeg å gå i moské sammen med andre gutter med pakistansk bakgrunn. Det ble vanskelig å føle tilhørighet der også, fordi de var en egen gjeng som var vokst opp på et sted hvor de var flere flerkulturelle sammen. Det var “oss” og “dem” og jeg følte at jeg ofte havnet i mellom disse gruppene og følte meg ikke hjemme noe sted. 

Ønsker å knytte folk og kulturer sammen 

Tilhørighet, identitet og frykten for å miste noen man er glad i, er gjennomgående temaer i flere av de følelsesladde låtene til artisten Turab. I fjor ga han ut sangen Nesten hjemme sammen med Ane Brun. Singelen fikk terningkast 5 av VG og var ukas låt i P3.  

Nå er han aktuell med debutalbumet Løfter som jeg lovte å bære, og julelåta Der du er. 

– Hva var motivasjonen din til å lage en julelåt?

–  I hovedsak å knytte folk og kulturer sammen. Å vise at man feirer jul på tvers av religion. Jul handler ikke så mye om religion lenger. 

Turab sier at han er vokst opp i en veldig god og snill familie som pleier å samles ved juletiden, pynte med julelys og lage ekstra koselig middag på julaften.

–  Det er en koselig tid. Jul er mer enn en religiøs feiring. Hvis du spør mange nordmenn så tror de jo ikke på kristendom lenger. 

Turab påpeker at mange feirer jul fordi man samles og spiser god mat samtidig som man minnes de som har gått bort og viser takknemlighet for det man har.

– Mange muslimer feirer jul. Det er en tid som handler om å være med familie og å kose seg med god mat. Det er ferie. Og det handler om å få en følelse av tilhørighet, sier artisten  

Han tror at mange muslimer også feirer jul for at ikke barna deres skal føle seg utenfor.  

–  Når man kommer tilbake til klassen etter juleferien så har man noe å snakke om.  

Ingen negative reaksjoner fra muslimer 

Sangen ble publisert 26 november, dagen etter at vår nyvalgte Stortingspresident Masud Gharahkhani lovet den norske befolkningen at det skulle bli julefeiring, og at han er “rå på å lage ribbe”.

Gharahkhani ga løftet i forbindelse med at han ble utsatt for mye hets i kommentarfelt fordi han har muslimsk bakgrunn.  En av kommentarene beskyldte ham for å ha planer om å “legge ned forbud mot nisseluer og julesanger”.

Turab som er åpent troende muslim, sier at han ikke har fått noen negative reaksjoner fra andre muslimer fordi han har laget en julelåt.

– Det har egentlig ikke vært noe særlig rundt det. Selve låta er heller ikke en direkte julelåt, men handler om ting som skjer i jula.

Foto: Einar Fuglem

Turab sikter til samhold, tilhørighet og det økte forbruket som følger med julepresanger. 

 Artisten mener vi bruker for mye penger, og spiser for mye kjøtt i juletiden.

– Ellers i hverdagen tenker man på miljø, men det glemmes i jula, sier han og legger til:

– Vi kjøper gaver til husdyra våre når man kunne gitt 100 kr til noen som sulter og kunne fått fem måltider for det. 

– Når jeg synger ”Var det gaver ute i hagen? Eller fisker i magen? Trærne brenner” så er det det økte forbruket jeg sikter til. Det er som et teppe kommer over oss og alt som betyr noe er “oss” og “våre” og at vi skal kose oss.

Snoop Dogg og Chirag

Karrieren til Turab startet riktignok ikke som en fløyelsmyk stemme med dype budskap. Hans første og største inspirasjon var Snoop Dogg, som toppet seg da moren hans ga ham Snoops Rythm & Gangsta-album i 2006.

Den første gnisten i Turabs musikkarriere, var da han som niåring tok tak i en mikrofon på en ungdomsklubb og spontant startet å rappe på en av sangene fra dette albumet.

– Jeg gikk rundt og var plutselig alene i den delen av ungdomsklubben hvor de pleier å ha konsert. Jeg bare tok opp mikrofonen som lå der og startet og rappe over sangen som spilte i høyttalerne. Det var Snoop Dogg.

Det var onkelen til Turab, Assad Awan fra Rap-duoen Emire og Lillebror, som hadde tatt han med på ungdomsklubben den dagen i forbindelse med ungdomsprosjektet “Gatekunst”.

Rap-duoen etablerte prosjektet i 2007, som gikk ut på at ungdom fikk mulighet til å lage låter med etablerte artister. Blant disse var Karpe, Timbuktu og Pumba.

– Han tok meg med fordi jeg var fan av Karpe, og de var på ungdomsklubben denne dagen. Jeg var jo bare ni år gammel, så jeg var der egentlig ikke for å være med på prosjektet. 

Det var nettopp Chirag Patel fra Karpe-duoen som oppdaget Turab da han spontant grep mikrofonen og begynte å rappe. 

– Chirag var sånn: “Dude, du kan jo rappe! La oss snakke med onkelen din, du må være med på det prosjektet her”.

Takket være Karpe-rapperen fikk Turab bli med på gatekunst-prosjektet selv om han var fire år yngre enn det som var aldersgrensen for å være med. 

– Jeg var jo den yngste og ble en slags maskot. Fordi jeg var med i alle årene, fra “Gatekunst 1” i 2007, til “Gatekunst 6” som var i 2017.

Debutalbum med urdu og “tullefransk”

24-åringen synger for det meste på norsk, men i det nye albumet hans synger han noen vers på foreldrenes morsmål urdu. Det er også melodier hvor han imiterer fransk.

– Jeg forsøkte å lage melodier på fransk selv om jeg ikke kan språket. Siden jeg kan så mange andre språk fra før av, får jeg til å imitere fransk veldig bra. 

– Du sa at du ikke snakker fransk, blir det ikke litt “tullefransk”?

–  Ordene blir jo tullete, men selve melodien er der i form av hvordan franskmennene legger trykk på ordene og hvordan de snakker med melodien i språket. Det blir jo “tullefransk”, men man hører at det er fransk, sier han og påpeker at dette er noe han kommer til å bygge videre på i fremtidige utgivelser. 

24 åringen legger vekt på at han har blitt mer opptatt av melodier i sangene siden han “pumpa” Rythm & Gangsta-albumet til Snoop Dogg.

– Jeg liker å blande inn rap i form av at det er rytme og poesi, men jeg er veldig glad i å synge og kjenne på mestringsfølelsen når man treffer tonen.

Å elske seg selv

Selv om melodi står i fokus, er det ikke mangel på poesi og dype tanker i tekstene til Turab. 

– Da jeg hørte sangen ble jeg spesielt interessert i disse linjene: “For hvis jeg mister deg hadde jeg, alltid meg selv å kalle for et hjem. Alene som et tre.” Hva mener du med dette?

Du ser ofte at trærne står alene, men de har røttene sine dypt nedi bakken hvor de får næring fra, sier han og utdyper:

Om man klarer å elske seg selv og være god mot deg selv, trenger man gjerne ikke den bekreftelsen fra andre. Jeg prøver å overbevise meg selv at om jeg mister noen jeg er veldig glad i, så har jeg meg selv å finne trøst i.