Mannen bak en av Norges største humorkontoer

Til venstre står Javad El Bakali med et par ski i hånda. Da han la ut bildet på sin private Instagram, skrev komikeren: «Ja, de er stjålet». Til høyre er en meme han har laget til Instagram-kontoen @utlending.memes
Foto: Privat
Forskjeller mellom Oslo øst og vest, er bare en liten del av alt Javad El Bakali tuller med på en av Norges mest populære memekontoer.

Da Javad El Bakali opprettet det som skulle bli en av Norges største humorkontoer, hadde han egentlig bare seg selv og kompisene i tankene.

— Det var hovedsakelig på kødd egentlig. Det var en privat bruker med fem-seks kompiser. Etter en måneds tid gjorde jeg den åpen, og så slo den an, sier El Bakali til Utrop.

I dag har han over 69 800 følgere. I kommentarfeltene kan man se kjente artister som Karpe, spille videre på spøkene hans. Mange, spesielt mange med flerkulturell bakgrunn, kjenner seg igjen i det El Bakali lager. Han har skapt det han selv savnet før han startet @utlending.memes: En ordentlig god memekonto.

— Jeg synes ikke at det var noen ordentlige gode memekontoer, så jeg bare lagde en sjæl, sier han om motivasjonen bak @utlending.memes.

På den tiden jobbet El Bakali som vikarlærer på en barneskole. Nå jobber han som tekstforfatter, og har blant annet vært manusforfatter i Youtube-serien Erlend og Stortingsvalget.

«SNAP»: Å sette inn en fake snap-tekst  på bilder av profilerte politikere, er en av El Bakalis genistreker. Innvandringskritiske politikere som Sylvi Listhaug og Siv Jensen, tulles ofte med. Foto: Skjermdump fra @utlending.memes

Egne erfaringer

Selv om han iblant tuller med politikere også, er innholdet i El Bakalis Instagram-suksess for det meste konsentrert om noe annet enn stortingsvalget: Nemlig Norges flerkulturelle befolkning.

Komikeren forteller at memesene er basert på egne erfaringer.

— Det er også mye som spøker rundt det jeg som barn trodde nordmenn trodde om oss.

El Bakali vokste opp på Haugenstua og hadde kun én venn med etnisk norsk bakgrunn. Resten var flerkulturelle som han selv.

GJENKJENBART: Mye av El Bakalis humor stammer fra barne- og ungdomsårene på Haugenstua. Samtidig er vitser som dette noe alle «90-talls kids» kjenner seg igjen i. Denne memen er en av de første El Bakali la ut. Foto: Skjermdump fra @utlending.memes

— Jeg tror 70 prosent av elevene på Haugenstua ungdomsskole var utlendinger da jeg gikk der. Så man følte seg jo veldig hjemme der. I hvert fall for min del. Det var ikke før jeg starta på medialinjen på Elvebakken VGS, at jeg ble kjent med masse hvite folk, sier El Bakali og ramser opp hvor mange som hadde flerkulturell bakgrunn:

— På medialinjen var det meg og en kis som var adoptert fra Sør-Korea. Totalt tror jeg det var ti ikke-hvite folk på trinnet.

IKKE BARE “UTLENDINGHUMOR”: Alle får gjennomgå på @utlending.memes. Foto: Skjermdump fra @utlending.memes

— Jeg hadde én kompis fra Haugenstua som bodde i rekkehus

— Er det fra denne tiden ideene til memesene begynte å tikke inn? Fordi du så kontrastene fra Haugenstua?

— Ja, jeg tror de største forskjellene ble tydelige da jeg begynte på videregående skole. Da begynte jeg plutselig å henge med folk som bodde i enebolig på Nordstrand. Jeg hadde aldri opplevd det før.

El Bakali opplyser om at enebolig ikke var noe han var vant med i oppveksten på Haugenstua:

— Jeg hadde én kompis fra Haugenstua som bodde i rekkehus og det var sånn: ”Wow, han baller grovt as.”

Komikeren understreker at det var flere flerkulturelle som gikk på Elvebakken, men at det var spesielt medielinjen som var “hvit”.

— Elvebakken er jo en flerkulturell skole, det var bare ikke så mye mangfold på medielinja de tre årene hvor jeg gikk der.

FORDOMMER: El Bakali tuller med rasistiske fordommer som han har blitt møtt med gjennom livet. Foto: Skjermdump fra @utlending.memes

Tekstforfatter med “gøye ting i loopen”

I 2019, etter å kun ha drevet Instagram-kontoen i noen måneder, ble El Bakali nominert til Humorprisen i kategorien “Morsomst på nett”. Han sier at det ikke er noen spesielle som har inspirert han til å drive med memes, men takker komiker Jonis Josef for å hjelpe han videre i karrieren.

— Jeg har vært ansatt som tekstforfatter i Spark media i litt over et halvt år, og jeg kom i kontakt med dem gjennom Jonis Josef. Han skrev noe slikt til meg: “Jeg synes memesa dine er gøy, er du keen på å ta det videre?“ Så tok jeg en kopp kaffe med han, og han tipsa meg om Spark.

Tekstforfatteren sier at komikere ofte tipser hverandre. Fremover sier han at det definitivt er en god del “gøye ting i loopen.”