Hinduistiske Sarita viet kristen og muslim

Sarita Sehjpal, kvinnen bak ferdigrettene "Saritas", er også en av medeierne i restauranten Mother India, som nylig ble kåret til Kristiansands beste.
Foto: Privat
I over 25 år har Sarita Sehjpal jobbet i restaurantbransjen. I fjor debuterte hun som borgerlig vier.

Sarita ble vier etter at en lovendring nylig tillater kommuner til å velge ut personer av høy tillit til denne oppgaven.

– Å vie er en oppgave som jeg tar med stor ærefrykt. Det første paret jeg viet var et par hvor den ene var kristen og den andre muslim. Jeg som er hindu. Det skjer kun her i Norge, sier Sahjpal til Utrop.

Sejhpal er fra TV-reklamer bedre kjent som kvinnen bak merkevaren Saritas, ferdigrettene som i flere i snart tiår har vært i nordmenns ganer.

For meg er mat mer enn et levebrød. Mat er engasjement, og det å vise frem kulturen som jeg vokst opp i

Lærte ansvarsfølelse
Som femåring kom Sarita sammen med mor og bror til Oslo. Faren hadde ankommet året før. Etterhvert kom familien seg til Kristiansand, hvor faren hadde fått jobb i en tekstilfabrikk.

– Vi hadde en grei oppvekst i Kristiansand, og et lokalmiljø som var veldig imøtekommende. Familien vår var også aktive i lokalmiljøet. Å bli en del av noe nytt handler om hvilke signaler man gir ut.

Foreldrene overtok en liten familiebutikk i lokalmiljøet, hvor Sarita og broren ofte hjalp til med å jobbe. Her tok de sine første steg ut i forretningsverdenen.

– Vi utviklet ansvarsfølelse og ambisjon. Jeg hadde planer etter videregående om å studere sosionomi, mens broren min skulle til USA for å ta et MBA.

Overtok italiensk restaurant
I 1993 valgte Sarita for alvor å ta sine første steg inn i forretningslivet da hun, broren og foreldrene overtok en konkurstruet italiensk restaurant i Sørlandsbyen.

– Vi hadde egentlig planer om å gjøre den om til en indisk restaurant, men så at ting etterhvert gikk bedre, og valgte heller å se etter nye lokaler til en indisk restaurant. Fredag 13. januar 1995 åpnet Mother India i Kristiansand, byens eldste indiske restaurant som fortsatt er i drift. 

24 år etter åpningen kommer fortsatt de første stamgjestene ennå til Mother India, og restauranten har fått flere utmerkelser, blant annet av Dagbladet, som Norges beste indiske restaurant.

Fant ferdigrett -laget egne
Så fikk Sarita idéen om å ta smaken av indisk ut av restaurantkjøkkenet og inn i folks hjem, nokså tilfeldig.

– Jeg fant en pakke med indisk ferdigrett på en RIMI-butikk, som jeg ikke likte smaken på. Jeg tok kontakt med butikken og produsenten, og ble spurt om jeg kunne kanskje lage noe bedre og mer autentisk. Selskapet gikk konkurs, og et nytt produksjonsselskap overtok. De tilbød kun 5000 kroner i fast honorar, noe som jeg syntes var for lite.

Tok saken i egne hender
Sarita valgte heller å gå egne veier. Hun lagde rettene hjemme, tok kontakt med en lokal kjøpmann for lokaler og Kristiansand kommune for kjedepakker, slik at de i første omgang kunne distribueres i nærområdet. Så begynte etterhvert hun, gjennom et nytt samarbeid med Orkla, å distribuere ferdigmaten. Først over hele Sørlandet, så i Rogaland og Østlandet.

– Saritas hadde ikke blitt det vi er i dag uten å komme inn butikkene i Oslo og Østlandet, for det er her den største målgruppen for konsumenter av indisk mat bor.

Hun ble Norgeskjent for fem år siden gjennom matprogrammet Saritas krukke, hvor hun reiste til India med et kamerateam for å formidle indisk mat, tradisjoner og kultur til nordmenn.

– For meg er mat mer enn et levebrød. Mat er engasjement, og å vise frem kulturen som jeg vokst opp i.

Åpen for nye prosjekter
Sarita har rukket og rekker å gjøre mye. Hun har i tillegg til å være profilert i matbransjen, skrevet kokebok og lage tv-serie. Hun har sittet i sentralstyret for Innovasjon Norge en kort periode, i tillegg til å være nemdleder i Utlendingsnemda (UNE). 

– Tenker ikke du noen ganget at døgnet burde hatt 48 istedenfor 24 timer?

– Jeg tenker at en dag uten å gjøre noe er en dag uten mening. Nylig måtte jeg takke nei til et tilbud om en ny tv-serie, men det hører til unntaket. Ellers er jeg et menneske som ofte sier ja til nye oppgaver og liker å prøve ut noe nytt hele tiden, svarer hun kontant.

Om Sarita Sehjpal

 

  • Født 1967 i India. Kom til Norge sammen med familien i 1972
  • Daglig leder og kjøkkensjef ved restauranten Mother India i Kristiansand
  • Startet sammen med broren i 2001 ferdigmatprodusenten Taste of India
  • Ga ut i 2014 boken Saritas India
  • To barn