Argentinsk multikunstner fikk tildelt Ibsenprisen

Lola Arias er blitt tildelt årets utgave av Ibsenprisen.
Foto: Cherie Birkner
Forfatteren, musikeren, skuespilleren, regissøren og filmskaperen Lola Arias er tildelt årets utgave av Ibsenprisen.

Lola Arias er forfatter og teater- og filmregissør. Siden 2007 har hun jobbet med dokumentarteater, og skapt over tolv produksjoner i samarbeid med mennesker som har gjennomlevd ulike historiske hendelser.

– Denne prisen gir meg håp og selvtillit til å fortsette med arbeidet mitt. Den åpner for nye muligheter, og anerkjenner viktigheten av prosjektene som jeg har jobbet med i over 20 år, sier Arias om tildelingen i en pressemelding.

I oktober kan publikum oppleve hennes nyeste verk på Nationaltheatrets hovedscene. Forestillingen The Days Out There er et musikalsk dokumentarteaterstykke, hvor rollene spilles av kvinner og transpersoner som har tilbrakt flere år i argentinske fengsler, og som nå er satt fri.

Verk som tar opp samfunnstemaer

Ifølge juryens begrunnelse går «verkene hennes inn i dagens samfunn, uten intellektuell overlegenhet eller arroganse».

Videre skriver juryen at «Lola Arias jobber i mellomrommene – mellom film og teater, musikk og performance, poesi og prosa. Her skaper hun bemerkelsesverdige produksjoner som anerkjenner kompleksiteten i historiene vi arver, og fortellingene vi velger å konstruere utfra disse historiene».

Tidligere vinnere inkluderer ikoniske teaterkunstnere som Back to Back Theatre, Taylor Mac, Christoph Marthaler, Forced Entertainment, Peter Handke, Peter Brook, Ariane Mnouchkine, Heiner Goebbels og Jon Fosse.

– Vi er stolte over å kunne hedre denne mangefasetterte kunstneren. I 25 år har Lola Arias skapt teater som er demokratisk, mangfoldig og forankret i levd liv. Og hun gjør det på en usedvanlig klok og empatisk måte, sier Ingrid Lorentzen, juryleder for Den Internasjonale Ibsenprisen og ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett.