IS-kvinnens advokat: – Jeg er ikke ekstrem islamist

– Jeg har ikke tid til venner. Det som har skjedd de siste årene, er at jeg har opparbeidet meg et enormt engasjement for mange av de sakene jeg har hatt, sier Nils Christian Nordhus.
Foto: NRK
– Jeg har hørt at folk tror det er fordi jeg skal ligne på en ekstrem islamist. Det er like absurd og idiotisk som debatten rundt guttens helse, sier Nils Christian Nordhus.
178Shares

– Jeg har ikke tid til venner. Det som har skjedd de siste årene, er at jeg har opparbeidet meg et enormt engasjement for mange av de sakene jeg har hatt, sier advokaten.

Han har vært forsvarer for en 19 år gammel konvertitt, en middelaldrende norskpakistaner fra Greåker og en fembarnsfar fra Senja. De hadde alle reist til Syria.

Nordhus er ikke sikker, men tror det var grunnen til at faren til den 29 år gamle kvinnen ringte ham en fredag morgen i midten av juni i fjor. Nordhus ba ham umiddelbart komme ned på kontoret. Oppdraget han fikk, var å få datteren og barnebarna hans hjem.

Nordhus avlyste ferieturen til Frankrike, satte seg ned i stolen på det lille kontoret og begynte å jobbe.

Det har ikke bare vært terrorsiktede, men også høyreekstreme. En huleboer som nektet å vaske seg. De utstøtte, som folk liker å mislike, som noen også hater.

– Man må møte dem strengt, men med respekt. For meg er det innlysende, og ikke vanskelig, og det er selvfølgelig fordi jeg møter dem, hører historiene og ser nyansene, sier han.

– Når det gjelder den siktede kvinnen, opplever hun nok måten hun er blitt møtt på av maktapparatet her hjemme som veldig respektfullt. Det har jeg tro på, at det i seg selv virker rehabiliterende og forsonende for folk. Hun er en person som trenger veldig mye hjelp, og jeg er heldigvis i en situasjon der jeg kan ha en betydning, sier Nordhus i intervju i Aftenposten.

– Er det noe spesielt ved hennes historie som kan forklare at hun dro?

– Det er veldig uklokt å dra. Men samtidig er dette noe som fort kan skje igjen. Kanskje i et annet land, i en annen kontekst, i en annen konfliktsituasjon. Det vi kan gjøre, er å lære av det som har skjedd.

Det spesielle skjegget

– Jeg har hørt at folk tror det er fordi jeg skal ligne på en ekstrem islamist. Det er like absurd og idiotisk som debatten rundt guttens helse, sier han.

– Det var bare under en sak jeg var veldig engasjert i, at jeg lot skjegget vokse.

Les hele saken i Aftenposten.