Erdogan krever en ny avtale med EU for å stanse flyktninger

Recep Tayyip Erdoğan beskytter demokratiet i Tyrkia, mener innsenderen av dette innlegget

Tyrkia har tatt imot rundt 4 millioner flyktninger, de aller fleste av dem krigsflyktninger fra Syria, og i forrige måned valgte president Recep Tayyip Erdogan å åpne grensen for dem som ønsker å søke asyl i europeiske land.

Beslutningen ble ikke godt mottatt i EU og har særlig forsuret Tyrkias forhold til Hellas.

For å stenge grensa igjen krever Erdogan en ny avtale med EU, samt økt støtte til Tyrkias krigføring i Syria der landet støtter flere opprørsgrupper i Idlib-provinsen.

Humanitærhjelp til sivilbefolkningen i Idlib og flyktningspørsmålet var ifølge Erdogans kontor tema under tirsdagens timelange videosamtale med Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands statsminister Angela Merkel og Storbritannias statsminister Boris Johnson.

Erdogan håper en ny avtale med Brussel vil være på plass til EU-toppmøtet 26. mars, men ifølge Macrons kontor gjenstår mye arbeid.

– Når det gjelder migrasjonsspørsmålet og forholdet til Nato og EU, har vi fra europeisk side bedt om en rekke klargjøringer fra Erdogan for å sikre tydeligere og fredelige relasjoner, heter det i en kunngjøring fra den franske presidenten.