Bydelsutvalg bekymret over Sian-markering

En motdemonstrasjon mot SIAN i Tøyen i Oslo. Bydelsutvalget i Søndre Nordstrand frykter bråk mellom SIAN-aktivister og venstreorienterte anti-rasistiske grupper når markeringen finner sted på lørdag.
Foto: Sofia Rana
Lørdag har Stopp Islamiseringen av Norge (Sian) fått tillatelse av Bymiljøetaten til å holde en markering på Mortensrud i Oslo. Bydelsutvalget frykter bråk.
415Shares

– Vi er bekymret for hva som kan skje når SIAN skal ha markering på Mortensrud, sier leder Ola Mannsåker (Ap) for bydelsutvalget i Søndre Nordstrand til Dagsavisen, ifølge NTB.

Bekymringer gjelder smittevern og uro. I fjor høst endte en SIAN-markering i Kristiansand med flere voldsepisoder etter at SIAN-leder Lars Thorsen brant en utgave av koranen.

Utvalget har ikke myndighet til å stoppe arrangementet, men det har bedt om at politiet tar en ny sikkerhetsvurdering.

– Det er viktig å presisere at dette ikke er et forsøk på å kneble ytringsfriheten, sier Mannsåker.

Oppfordrer til å ikke ta turen

Sian-markeringen på Mortensrud øst i Oslo er det også planlagt store motdemonstrasjoner fra anti-rasistiske grupperinger, grupper som også var tilstede under SIANs markering i Kristiansand.

Av den grunn har Søndre Nordstrand Muslimske Senter oppfordret folk til å ikke møte opp og gi SIAN ekstra oppmerksomhet. Mannsåker stiller seg bak oppfordringen.

– Som leder av bydelsutvalget i bydelen vil jeg gjerne legge til at jeg støtter oppfordringen fra styret i Søndre Nordstrand Muslimske Senter om å ikke være tilstede under SIANs markering. Å ikke være tilstede var ikke en del av bydelsutvalgets vedtak, men
det er en oppfordring som jeg deler, skriver han i en e-post til Utrop.

Kan ikke sensurere

I et brev til utvalget fastslår Oslo-politiet at man har forståelse for at bydelen er bekymret for arrangementet. Likevel kan man ikke nekte at arrangementet finner sted, ifølge politiloven.

– Forbudet mot forhåndssensur gjelder selv om det er ventet hatefulle ytringer som er straffbare etter straffeloven § 185. Politiet har plikt om å verne om enhver demonstrasjon eller politisk ytring (…) At politiet verner en ytring er derfor ikke et uttrykk for at politiet stiller seg bak budskapet.

SIAN-leder Lars Thorsen avviser som “sludder” at man har valgt Mortensrud for å provosere.

– Vi krever samme rett til å praktisere våre frihetsverdier der som i resten av Norge, sier Thorsen til Dagsavisen.