Hastedebatt om amerikansk rasisme i FNs menneskerettighetsråd

FN ber om en hastedebatt globalt og særlig i USA om «rasistisk motiverte menneskerettighetsbrudd.
Foto: worldislandinfo.com
I en ekstraordinær debatt skal FNs menneskerettighetsråd denne uken diskutere rasisme og vold i USA og resten av verden.
59Shares

Avgjørelsen ble tatt mandag da FNs menneskerettighetsråd på nytt gjenopptok sin 43. sesjon. Rådet har hatt pause siden mars som følge av koronapandemien.

Leder for menneskerettighetsrådet Elisabeth Tichy-Fisslberger foreslo å avholde debatten om rasisme onsdag. Dette vil være den femte hastedebatten i rådets 14 år lange levetid.

Debatten ble forespurt i et brev overlevert til Tichy-Fisslberger av Burkina Fasos FN-ambassadør, Dieudonne Desire Sougouri, på vegne av 54 afrikanske land.

Brevet ber om en hastedebatt globalt og særlig i USA om «rasistisk motiverte menneskerettighetsbrudd, politivold mot mennesker med afrikansk avstamning og vold mot fredelige demonstranter».

Anmodningen følger ukene med demonstrasjoner i USA og resten av verden etter at amerikanske politimenn 25. mai drepte afroamerikanske George Floyd under en pågripelse.

«Protestene verden bevitner er en forkasting av den grunnleggende rasistiske diskrimineringen som karakteriserer livet i USA for svarte personer, og andre fargede personer», står det i brevet.