Flere hundre smittet etter sjiamuslimsk markering

Sjia-muslimer i Sarpsborg og Fredrikstad skal ha blitt koronasmittet etter sammenkomster for å markere sørgehøytiden ashura. Samlignen har ført til et større utbrudd i Fredrikstad og Sarpsborg. Bildet tatt under ashuramarkeringen i Oslo i 2016.
Foto: Claudio Castello
Over 200 er koronasmittet i Sarpsborg og Fredrikstad etter at sjiamuslimer holdt en markering av sørgehøytiden ashura.

Smittetallet totalt er nå oppe i 75 konstatert smittede i Sarpsborg og 137 i Fredrikstad. Søndag fant man fram til 25 nye koronasmittede i Sarpsborg, mens tallet for Fredrikstad er fem nye smittetilfeller. Totalt har smittetallet passert 200, ifølge NTB.

Utbruddet knyttes til en religiøs markering. Samlingen i Sarpsborg skal ha vært en markering av den sjia-muslimske høytiden ashura, som pågikk over flere dager, ifølge NRK.

– Vi markerte høytiden som vi alltid pleier å gjøre, men jeg er usikker på om jeg ble smittet der eller hjemme. Jeg hadde gjester på besøk hjemme hos meg etterpå, sier en smittet mann NRK har snakket med.

Over 100 samlet

Forstander Sadiq Baker Alezairjawi i det sjiamuslimske trossamfunnet Al-Ghadir Islamsk Senter i Østfold sier til Dagbladet at mellom 110 og 130 mennesker var i huset den aktuelle dagen.

– Vi sendte søknad til Sarpsborg kommune før den store feiringsdagen 29. august i høytiden ashura. Avslaget fra kommunen kom 2. september. Vi brukte huset 29. august fordi leieavtalen i Fredrikstad til det gamle samlingsstedet der var gått ut.

Anses som viktig markering

Ashura er en markering til minne om Husayn ibn Alis, barnebarnet til profeten Muhammed, som ble drept i slaget ved Kerbala i 680.

– For sjia-muslimene er dette en svært viktig dag, fordi den markerer både sorgen over Husayns død og den undertrykkelsen sjiaene mener at de har vært utsatt for gjennom århundrer, forteller professor i historie ved Universitetet i Bergen, Knut Vikør, til NRK.

Sarpsborg og Fredrikstad kommuner har jobbet hardt for å få oversikt over nærkontaktene til alle de smittede.

Kommuneoverlege Sofie Lund Danielsen i Fredrikstad mener utbruddet er en påminnelse til alle om at vi fortsatt må ta situasjonen på alvor.

– Jeg kan ikke uttale meg om smittevernreglene har blitt fulgt på dette arrangementet. Men dette er en påminnelse om at vi alle må huske på å holde avstand og ikke minst holde oss hjemme hvis vi har symptomer, sier hun til NRK.

Saken er oppdatert