Ap krever svar om Moria-barna

Masud Gharahkhani (AP) viser til at i forrige uke ble det første tilfellet av koronasmitte bekreftet i Moria-leiren
Foto: Henrik Kreilisheim
Arbeiderpartiet ber regjeringen redegjøre for hva som konkret er gjort for å forberede uthenting av barn fra flyktningleiren Moria i Hellas.
44Shares

– Situasjonen i de greske flyktningleirene er prekær, skriver Aps innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani i et skriftlig spørsmål til justisminister Monica Mæland (H).

Han viser til at i forrige uke ble det første tilfellet av koronasmitte bekreftet i Moria-leiren. Nesten 13.000 asylsøkere holder til i den beryktede leiren, der det egentlig bare er plass til i underkant av 2.800.

I mai lovte regjeringen å hente et ikke tallfestet antall asylsøkere med antatt beskyttelsesbehov fra Moria, først og fremst enslige mindreårige og barnefamilier, forutsatt at minst åtte–ti andre land i Europa realiserer sine uttak. Til nå skal sju land ha startet relokaliseringen.

– Nå har det gått over tre måneder siden regjeringens beslutning, og det er fortsatt ingen tegn til at regjeringen har konkrete planer om å igangsette relokalisering fra de greske leirene, skriver Gharakhani.

Mæland har én uke på seg til å besvare Ap-politikerens spørsmål.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) uttalte i forrige uke at vilkårene som regjeringen satte for at Norge kunne bidra, forhåpentligvis ser ut til å bli oppfylt om kort tid.