NFF har behandlet ti rasismesaker på ti år

Norsk fotball har i flere tiår gitt rasismen rødt kort, som her vist under landskampen Norge-Polen i 2001.
Fotballforbundets ekspert på området, Henrik Lunde, mener rasisme blir tatt på største alvor – men at det trolig er store mørketall.

Lunde, som er seksjonsleder Klubb og aktivitet i utviklings- og aktivitetsavdelingen i Norges Fotballforbund (NFF), opplyser at det siden 2011 har vært behandlet ti saker av doms- og sanksjonsutvalget (9) og av ankeutvalget (1).

Henrik Lunde seksjonsleder Klubb og aktivitet i Utviklings- og aktivitetsavdelingen i Norges Fotballforbund (NFF), mener rasisme i fotballen tas på alvor.
Foto : Privat

– Vi har ikke et arkiv med oversikt for hele fotballen de siste ti årene. Før denne sesongen laget vi dog to registreringssystemer nettopp for å skaffe oss oversikt, sier han til VG.

En jobb som tas på alvor

I de ti sakene som er behandlet siden 2011 av NFF-utvalgene har flere endt med frifinnelse.
I den groveste som er behandlet ble to spillere hos Romsås anmeldt for krenkende språk mot medspillere i en kamp i 3. divisjon.

Saken endte med at to Romsås-spillere fikk henholdsvis fem og fire måneders utestengning.

Lunde legger til at NFF ser på hvordan kretsene og klubbene reagerer og håndterer sakene som oppstår.

– Forbundet, kretsene og klubbene har alltid tatt dette på det største alvor. Kretsene og klubbene gjør en veldig god og viktig jobb. Det er lettere å fange opp i toppfotballen med kameraer, vakter og så videre, svarer Lunde.