– Sender barna på brutale koranskoler

– For barna dette gjelder er det ekstremt dramatisk. Og det har noen langtrekkende konsekvenser som vi er nødt til å adressere, sier sier fagsjef hos Barneombudet Ivar Stokkereit.
Foto: Unsplash
Stadig flere norsk-somaliske barn trygler norske myndigheter om hjelp, etter at foreldre har sendt dem på brutale koranskoler i Somalia.

– Foreldrene frarøver barna en trygg barndom i Norge, sier Sahfana Ali Mubarak. Hennes jobb er å hjelpe norske barn og unge som ufrivillig er etterlatt i Afrika. Nesten alle saker hun får som spesialutsending for integrering ved den norske ambassaden i Kenya, har med Somalia å gjøre.

Og antallet saker bare øker.

Hun forteller om en ung gutt hun nylig traff på ambassaden, som ba om hjelp til å komme hjem til Norge.

– Han var blitt sendt på en koranskole, en slags disiplineringsanstalt, i Somalia. Han viste meg arrene på kroppen etter slagene han hadde fått. Han hadde også arr i ansiktet. Han fortalte om alle de grusomhetene han var blitt utsatt for, det var grov vold.

– Politiet må etterforske og foreldrene må få en reaksjon sier fagsjef hos Barneombudet Ivar Stokkereit.

– For barna dette gjelder er det ekstremt dramatisk. Og det har noen langtrekkende konsekvenser som vi er nødt til å adressere, sier Stokkereit.

– Vi er nødt til å komme i dialog med disse foreldrene

Barneombudet mener det nå må handling til. Fagsjefen sier problemet med ufrivillig etterlatte barn og unge har vært et tema i mange år, og tatt opp i flere handlingsplaner. Uten at det ser ut til å ha hjulpet.

Les hele saken i NRK:
Foreldrene trygt i Norge – sender barna på brutale koranskoler
Frp vil endre straffeloven slik at færre barn tas med til utlandet mot sin vilje
Barneombudet: Åpenbart brudd på barns rettigheter