– Hellas-flyktningene kommer trolig ikke i år

Uthentingen av flyktningene har tatt ekstra tid på grunn av greske myndigheter og koronapandemien.
Foto: Ben White/CAFOD
Etter at Moria-leiren brant ned, lovet regjeringen å hente femti flyktninger. De har ikke kommet, og vil trolig ikke gjøre det før 2021, tror UDI.

Etter stortingets spørretime sist onsdag, melder Vårt Land om uenigheter mellom justisminister Monica Mæland (H) og leder i Stortingets kommunalkomité Karin Andersen (SV).

Andersen ba Mæland gjøre rede for arbeidet som gjøres for å hente 50 asylsøkere, som vil få opphold i Norge, fra flyktningleirer i Hellas. Dette er antallet regjeringen lovet å hente da Moria-leiren brant ned i september. Hun mener uthentingen av flyktningene halter på grunn av regjeringens «snevre kriterier».

SV la mandag fram sitt alternative statsbudsjett for 2021. Her foreslår partiet å evakuere 1.000 sårbare asylsøkere fra Hellas.

– Får vi ikke hentet noen i år, må vi i det minste hente 1.000 til neste år, krever SV, sier Andersen.

Forslaget får gjenhør av den nye generalsekretæren i Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas), Pål Nesset, som kaller det både «rimelig og konstruktivt».

Lang ventetid

Mæland forklarte at uthentingen av flyktningene har tatt ekstra tid på grunn av greske myndigheter og koronapandemien. Hun sa at Hellas har prioritert å flytte beboere i den nå nedbrente Moria-leiren til nye leirer. Mæland ga ingen videre forklaring på hvorfor slike prioriteringer skulle gå på bekostning av å flytte beboerne til andre land.

Utlendingsdirektoratet (UDI) tror vi kan forvente å motta de 50 utvalgte flyktningene neste år.

Andersen mener regjeringen må slutte å peke på andre land og myndigheter, og kaller ventetiden sommel og uvilje fra Erna Solberg.

– Hun har tydeligvis glemt at det er mennesker dette handler om, sier hun til Vårt Land, sier Andersen til Vårt Land.

Forbehold for å hjelpe

I mai sa regjeringen at de skal hente ut «sårbare barn og familier, med stor sannsynlighet for opphold» fra flyktningleirer i Hellas. Løftet kom imidlertid med et forbehold om at minst åtte–ti andre europeiske land i Europa måtte ta imot flyktninger først.

Etter brannen i Moria-leiren tok regjeringen allikevel affære. KrF-statsråd Kjell Ingolf Ropstad sa at regjeringen skal hente 50 flyktninger fra Hellas og at de skal få sin asylsøknad behandlet i Norge. Dette var i september.

– Norge har satt seg i baksetet. Der burde de ikke være. Regjeringen har vært svært trege i denne prosessen. Nå håper jeg de får løst dette raskt, sier Pål Nesset til Vårt Land.

Les hele saken her.