Qadar (24) ble angrepet i avhør – nå er politibetjenten tiltalt for vold

Oslo-politiet er felt for etnisk diskriminering av en rom-kvinne.
Foto: Scanstockphoto
Spesialenheten har tatt ut tiltale mot en politibetjent fra Agder etter at han tok halsgrep på Qadar Osman Abdi (24) på politistasjonen i Kristiansand.

– Han er glad for at påtalemyndigheten i Spesialenheten tar saken seriøst og at de vil reagere på det maktmisbruket som ble utøvet i avhøret, sier 24-åringens forsvarer, Stian Mæland til NRK.

Tiltalen går ut på vold og tjenesteforsømmelse. Politibetjenten nekter straffskyld.

Hendelsen skjedde under et avhør i desember i fjor. 24-åringen ble lagt i bakken av tre politibetjenter fordi han nektet å gi dem en lapp med informasjon til en Snapchat-konto.

– Politimannen hadde ingen grunn til å kvele meg. Jeg var ikke aggressiv. Jeg var veldig rolig, har Abdi tidligere uttalt til NRK.

Tok halsgrep

Avhøret ble gjort i forbindelse med etterforskningen av en større narkotikasak. Senere ble Abdi dømt i saken, og soner nå en straff på ti og et halvt år. Dommen er anket.

I videoen fra avhøret ser man at alt går rolig for seg helt frem til Abdi nekter å gi fra seg lappen. Da reiser den ene politibetjenten seg opp for å ta lappen fra ham med makt.

Det ender opp i et basketak der politibetjenten tar et grep rundt halsen på Abdi, og legger han ned i bakken. Til slutt er det tre politibetjenter som holder ham nede.

Politibetjenten ble ikke suspendert fra sin stilling som følge av hendelsen.

Mange engasjerte seg etter at videoen fra avhøret i Kristiansand ble publisert av TV 2. Agder politidistrikt mottok mer enn 2000 klager mot det folk mente var rasisme.

Les hele saken her.