Perus største diva holdt konsert i Oslo

Stort: Om lag 200 norskperuanere av et publikum på rundt 400 møtte fram og viste sin beundring da Perus mest berømte artist Eva Ayllon besøkte Oslo som del av sin Europa-turné fredag 4. desember
Foto: Are Vogt Moum
Forrykende show da Perus mest kjente afro-artist besøkte konsertscenen Cosmopolite fredag 4. desember. 
0Shares
Latest posts by Are Vogt Moum og Alfredo Biamont (see all)

Det var som julaften og nasjonaldag på én gang for norskperuanere og andre musikkelskere da sangerinnen Eva Ayllón (53) inntok hovedstaden sist fredag.

Peru har en rik og variert musikktradisjon med røtter i afrikansk, indiansk og europeisk folkemusikk, og få har gjort mer for å gjøre denne musikken kjent og populær enn Eva Ayllón.

– Jeg har reist på esel, hest, lasteplan, over fjell og ned elver for å nå ut med musikken min. Peru er stort og har en utfordrende geografi, men jeg har vært priviligert nok til å få se store deler av dette fantastiske landet på mine turneer gjennom over 30 år, sier Ayllón når vi møter henne backstage før konserten.   

Proft: Samspillet er upåklagelig. – Vi er en stor familie, sier Ayllón om sine trofaste musikere.
Foto : Are Vogt Moum

Variert
Og karrieren hennes er mangslungen. Hun begynte som sanger og musiker i Lima på de såkalte peñas på 1970-tallet. Mange peruanske artister har startet sin karriere på de svært populære peñas, som er musikalske aftener der flere artister opptrer, ofte med flere ulike stiler samme kveld. Men ingen har nådd like langt som Eva Ayllón. Hun har spilt inn en lang rekke plater og har opptrådt over hele verden, både som soloartist, med gruppene Los Kipus og Los hijos del sol og sammen med andre kjente navn som Marc Anthony og El Gran Combo.  

Lidenskap: Den limenske valsen er en av Ayllóns spesialiteter.
Foto : Are Vogt Moum

Allerede på 1980-tallet begynte hun å eksperimentere med jazz og big band og senere har hun vært innom de fleste latino-sjangre, i det siste har hun til og med prøvd seg på rap. Ikke alle ville kommet unna med dette i et land med så sterke musikktradisjoner som Peru. Men Ayllón er i en klasse for seg, og publikummet har stort sett alltid tatt godt i mot de stadige utvidelsene av repertoaret.

Rytme: Eva Ayllon var i tenårene både sangerinne og musiker, og her viser hun gamle kunster på rytmeinstrumentet campana (“bjelle”).
Foto : Are Vogt Moum

– Jeg er langt fra noen purist. Det eneste unntaket jeg gjør, er for musikk fra Andesfjellene, den forandrer jeg ikke på. Men ellers liker jeg å prøve ut stadig nye ting, og nå ut til nye publikum. De siste fem årene har jeg bodd i USA, og nå ser jeg at musikken min blir godt mottatt her. Det største hittil var da jeg fikk synge i Carnegie Hall i fjor, en av de virkelig store konsertarenaene i verden.

Respekt: Eva takker musikerne i det konserten går mot slutten.
Foto : Are Vogt Moum

Folkelig
Men den voldsomme suksessen har ikke gått henne til hodet. Det er en imøtekommende og engasjert diva som tar i mot oss og går rett på sak når vi begynner å snakke om hennes store lidenskap – musikken.

– Vår musikalske tradisjon er bunnsolid. Jeg har en absolutt tro på at den peruanske musikken vil leve videre i mange generasjoner framover. Da jeg gjorde en såkalt moderne innspilling av låta “Para tenerte”, var det de unge i Peru som kritiserte den for å bevege seg for langt fra det opprinnelige.

Vi får bare et kvarter med den store stjernen før hun må ut på scenen. Vi skynder oss ned for å få med oss showet. De mange frammøtte norskperuanerne er i storslag og har allerede rukket å bli utålmodige. Når stjernen inntar scenen, står jubelen i taket. Eva har publikum straks i sin makt, og utover i konserten snakker og spøker hun med folk på ekte peruansk manér.

Etter halvannen time og ett ekstranummer er det hele over. Og enkelte er nok litt skuffet.

– Jeg så henne i Stockholm for noen år siden. Da var hun på scenen i tre timer. Vi vil ha mer! sier én.

– Hun var nok litt sliten. Hun skulle jo videre klokken 6 i morgen, sier en annen. 

Likevel virker de aller fleste fornøyd med at Perus store datter endelig har besøkt det kalde nord.