Hina og unge Stovner-boksere til Det norske teatret

Hina Zaidi er i høst klar med "Best", et samarbeid mellom Det norske teatret og Stovner bokseklubb. Her avbildet sammen med ungdommene som er med i stykket.
Foto: Cici Henriksen/spkrbox.no
Skuespiller Hina Zaidi begynner sammen med en gjeng unge boksere i teaterprosjekt som omfatter et samarbeid mellom Det Norske Teatret på Rommen scene og Stovner Bokseklubb.
181Shares

Zaidi, som har vært i flere teaterproduksjoner, vunnet Hedda-prisen og hatt en rolle i NRK-serien Taxi, er nå klar med sitt nyeste prosjekt.

Forestillingen heter Best, og er et samarbeidsprosjekt mellom bokse- og teaterverdenen, som har premiere 7. desember.

– I Best tar vi opp ulike spørsmålsstillinger, både om boksing og om menneskelige relasjoner. Hvor positivt eller negativt er det å “være best”? sier hun til Utrop.

Idéen til stykket kom fra skaperne av stykket Blokk til Blokk, som ville lage noe i samarbeid med en bokseklubb. Valget falt på Stovner bokseklubb, hvor Zaidi kombinerer en trenerjobb med skuespilleryrket.

– Hele formålet med stykket er å vise at vi er ikke bare en bokseklubb, men også et sted hvor vi jobber med å skape tilhørighet blant unge. Her kan alle kan være seg selv og føle seg trygge. Originalideen er jo boksing og teater, samtidig som det ikke kun handler om boksing.

Skrivekurs og prøver

I de siste ukene har ulike ungdommer fortalt om hva Stovner bokseklubb betyr for dem personlig.

– Selv har jeg holdt skrivekurs og gitt ungdommene innblikk i fortellerteknikk. Bidragene blir satt sammen, klippet og redigert, og vil da utgjøre hoveddelen av forestillingen.

For Zaidi har det vært en spennende måte å jobbe på.

– Å jobbe med et så “løst manus” har vært uvant, men det har også vært givende å produsere så mye tekst. For meg er dette en helt ny erfaring. Forestillingen kommer også på et viktig tidspunkt, på tiårsjubiléet for bokseklubben, så dette føles som en milepæl for oss, legger hun til.

Fulgte klubben på Instagram

Cici Henriksen er skuespiller, regissør og kunstnerisk leder for SPKRBOX-festivalen. I tillegg er hun initiativtaker til BEST sammen med Hedda Sandvig og Belinda Braza.

Cici Henriksen fra SPKRBOX tok initiativet til stykket etter å ha fulgt Stovner bokseklubb på Instagram.
Foto : spkrbox.no

– Jeg kjente jo til Hina fra tidligere. Hun er unik som den kanskje eneste skuespilleren i Norge som både er slampoet og trener en bokseklubb ved siden av. Hun har vært en nøkkelperson i prosjektet, siden hun har et så tett forhold til ungdommene i bokseklubben, sier hun til Utrop.

Henriksen tok initiativet til BEST etter å ha fulgt Stovner bokseklubb på Instagram.

– For meg virket dette som en interessant historie med mye godt materiale vi kunne utvikle til en forestilling. Inntrykket jeg har fått av å jobbe med Hina og ungdommene på Stovner bokseklubb er at dette er et spesielt sted med mye fokus på samhold. Vi tre som har drevet med idé, regi og koreografi følte oss veldig velkomne fra første dag.

Ukentlig på søndager har casten øvelser frem til premiereforestillingen 7.desember.

– Vi har hatt mye tekstskriving, og satt sammen materiale. Kunsten er å jobbe fram historiene, uttrykket og formen sammen med ungdommene, og ut i fra det finne den røde tråden som driver forestillingen framover.

Slag i trynet

– Vi har vært på boksetrening, og vi som ikke bokser til vanlig fikk kjørt oss skikkelig. Jeg sparret med en av jentene og fikk meg et skikkelig slag i trynet.

– I BEST vil vi bringe frem en opplevelse hvor publikum får med seg ikke bare ungdommenes historier, men også føler svetten, knirkingen i kjettingene og spenningen i ringen. Dette er en forestilling der ungdommene er i fokus, og alt er jobbet frem av og med de, avrunder Henriksen.

Skuespillere/medvirkende: 
Hina Zaidi, samt ungdommer fra Stovner bokseklubb: Iqra Mushtaq, Farqaleet Iqbal, Kumaran Nathan, Celina Halim, Hayaa Hussain, Nabeel Syed, Deniz Tikir, Magnus Nygård, Lojain Aljabri.

Idé/regi/koreografi:
Cici Henriksen, Hedda Sandvig og Belinda Braza.

Lysdesign:
Clement Irbil.