Innvandrergründere bak ny klimavennlig reisesøkermotor

Tre gründere med innvandrerbakgrunn står bak reisesøkermotoren Goetica (f.v): spanjolen Carlos De Aguilar bor i London, britisk-kroatiske Matija Agbaba bor på Palma, mens Elvin Jamakosmanovic er norsk-bosnisk.
Foto: goetica.org
Folk kan reise med litt mer samvittighet, er mottoet bak reisesøkemotoren goetica.org, som er den første i verden av sitt slag.

Goetica er den første reisesøkermotoren på verdensbasis som tilbyr søk og dermed muligheten til å velge for eksempel flyvninger med lavt CO2 utslipp. Du også velge flyturer som tillater kjæledyr på fly.

Sammen med britisk-kroatiske Matija Agbaba, og spanske Carlos De Aguilar, som bor i London, har norsk-bosniske Elvin Jamakosmanovic store ambisjoner om å endre folks vaner.

– Vi ønsker å være en annerledes aktør i reisesøk-bransjen. Hovedmålsetningen er å fremme miljøvennlige og dyrevennlige reiser. Søker du hos oss vil de første treffene være sortert slik at reiser med lavest mulig CO2-utslipp kommer foran de med lavest pris, sier Jamakosmanovic til Utrop.

Hovedinspirasjonen til Goetica kom fra Matija, som ble kjent med Elvin under en tur i Cuba og Mexico.

– Han tenkte på katten sin, og på at det ofte var en utfordring å finne dyrevennlige reisemåter. Så tenkte han ofte på hvordan man kunne kombinere vennlighet ovenfor dyr med lav CO2-utslipp.

Reiseglad person

Elvin kom som unggutt til Norge med familien fra krigen i Bosnia. Han har studert internasjonal markedsføring og kommunikasjons, bodd i Paris og reist rundt om i verden. I Goetica står han for sosial profilering og bygging av varemerket.

Selskapet er registrert Storbritannia, som en sosial entreprenør, noe som gjør at man har forpliktet seg til å dele mer enn 50 prosent av fortjenesten  til samfunnsnyttige prosjekter.

– Når Matija snakket om Goeticas profil som sosialt entreprenørfirma tenkte jeg at dette var noe jeg ville bidra til. Etterhvert ble Carlos også en del av prosjektet. Tanken bak er å gjøre noe som gir mening fremfor å bli rike. Goeticas første overskudd gikk blant annet til en organisasjon som steriliserer hjemløse hunder og hjelper med rabiesvaksiner på Bali.

– Tror du at dere kan konkurrere med større aktører?

– Vi ønsker å påvirke på en positiv måte. Får vi flere brukere så er det positivt, men for oss er det viktigere at folk reiser miljøvennlig, og at flyselskaper utvikler mer miljøvennlige fly.

Skyper på strategimøter

Når Elvin og de to andre skal diskutere strategier går det som regel på Skype.

– Vi bor jo i tre ulike steder, så det handler om å kunne anvende en desentralisert firmamodell til vår fordel. Vi har andre jobber på dagtid, slik at vi bruker kvelder og helger på Goetica. For oss er dette helt klart blitt et lidenskap, og derfor motiverer oss.

– Spiller det noen rolle for selskapets profil at alle dere tre som er partnere har mangfoldsbakgrunn?

– Når man kommer fra ulike deler av verden har man ulike livsopplevelser, og kan ofte se ting med variert blikk. I forretninger er det ofte fordelaktig å ha folk med ulike bakgrunn, siden det gjenspeiler seg i ulik kulturforståelse, og dermed evne til å fremstå med ulik kompetanse. Vi tre snakker ofte at vi har hatt ulike liv, med et fellestrekk; at vi har opplevd urett og diskriminering. Alle oss tre klarte å komme seg videre, og ser på Goetica som en måte å gi noe tilbake på, og påvirke positivt.