En verdensvant norgesmester

Allsidig og flerkulturell: Sara Ramin Osmundsen (20).
Foto: Siri Hardeland
Sarah Ramin Osmundsen er født i Paris, oppvokst på Oslos vestkant og har røtter fra Norge og Martinique. I tillegg til å drive med musikk og teater er hun også psykologistudent på deltid. Men ikke minst er hun den yngste norgesmesteren i poesi-slam.

Hvordan er det å være norgesmester i poesi-slam 2011?
– Jeg ble kjempeoverrasket. Jeg konkurrerte med mange flinke folk, så da jeg vant så tenkte jeg «wow, vant jeg?» Det er kjempegøy. 
Hva er egentlig poesi-slam?
– Det er mange definisjoner på det, men det er en konkurranse i å fremføre noe man har skrevet. Man bruker forskjellige rytmer og melodier til å danne en egen stil. Min stil er spoken word hvor man binder sammen stiler, som rytme og sang. Det er veldig fritt, og derfor kommer også mye av ens personlighet frem i det man fremfører.
 
Du snakker mye om fred og kjærlighet i dine dikt, er det ting som opptar deg?
– Ja, helt klart. Det er elementer som jeg bruker tekstene i mine for å nå frem til publikum. Spoken word er ikke som skuespill hvor man har manus foran seg, man må kunne stå for det man sier og fremføre egne tanker. 


I poesien din lar du deg ofte inspirere av Bob Marley og Martin Luther King. Hvor kommer denne interessen fra?

– Bob Marley har jeg vokst opp med. Jeg er inspirert av budskapet og filosofien han og King sto for. Det har også noe med at at jeg har røtter fra Martinique i Karibien. Som blandingsbarn får man på et punkt i livet lyst til å utforske den kulturen man ikke lever i. Dermed kom jeg naturlig inn på disse to. 
Du bruker fransk, engelsk, norsk og til og med kreolsk i dine tekster. Er det ikke forvirrende?
– Hjemme snakker jeg fransk og norsk, og blant mine venner snakker jeg mye engelsk. Jeg har også fått hjelp fra bestemor til å lære kreolsk, og har hatt spansk på skolen. Derfor er det naturlig for meg å bruke forskjellige språk. Kreolsk er et veldig melodisk språk, og noen ganger finner jeg ord der som rimer med norske ord, og da bruker jeg det.

Om Sarah Ramin Osmundsen:

Alder: 20

Jeg konkurrerte med mange flinke folk, så da jeg vant så tenkte jeg «wow, vant jeg?»

Aktuell som: Norgesmester i poesi-slam

Utdannelse: Psykologistudent deltid

Språk: Norsk, fransk, kreolsk, gebrokkent spansk, engelsk

Positive sider: Positivt innstilt, sosial, flink til å skrive tekster
Negative sider: En smule naiv, holder meg ofte i min komfort-sone