Stadig flere eurokriseflyktninger

Kan fryse i sprengkulden: papriløse innvandrere kan få det tøft i de ukene som kommer på grunn av sprengkulden som starter idag.
Foto: Flickr.com
Kommer med noen hundre euro for å prøve lykken, ender opp med å sove på gaten.
0Shares

Stadig flere sør-europeere kommer til Norge som følge av den svært vanskelige situasjonen i hjemlandet, preget av økonomisk krise og jobbmangel.

– Folk sier de har mistet jobbene sine og dagpengerettighetene. Uten et økonomisk sikkerhetsnett som gjør det mulig å fortsette å bo i de landene kommer de til Norge for å søke lykken her, sier daglig leder på Stiftelsen Robin Hood huset, Markos Amano, til Bergens Tidende.

Feilaktige idéer
Amano sier han har stor forståelse for at mange søker lykken her, men mener problemet er at mange kommer med feilaktige ideer om hva det norske jobbmarkedet er. Mange tror også at de er lett å få en jobb selv om de ikke snakker engelsk.
– Når man åpner for denne type arbeidsinnvandring, så har man et ansvar for at arbeidsimmigrantene finner veien frem i det norske systemet. Vi trenger et offentlig organisert tilbud som gir informasjon om hvordan det norske arbeidsmarkedet er, hva som kreves og hvordan man går frem for å søke jobb i Norge.

For mange er situasjonen prekær. Bostedsløshet og avhengighet av private hjelpetilbud preger hverdagen.

– Vi har opptil 60 til 120 stykker som kommer hit hver dag og 70 til 90 som kommer hver tirsdag og torsdag for å spise lunsj, så sier det litt om hvor sprengt situasjonen er. 

Krisens omfang avgjør
Lars Østby, seniorforsker ved Statistisk sentralbyrå (SSB), mener det er for tidlig å kunne se om det er en økende arbeidsinnvandring fra europeiske land som er i økonomisk krise.
– Til nå har det vært veldig liten innvandring fra Sør-Europa. Men det er mye mulig at det vil komme flere folk herfra på grunn av finanskrisen og den høye arbeidsledigheten i disse landene, sier Østby til Bergens Tidende