Sov i nærheten av mursteinsovner

Låste rom og barnearbeid: en tilsynsinspeksjon i en mursteinsfabrikk i den sør-argentinske byen Allen kunne avsløre elendige arbeids- og boforhold for udokumenterte bolivianere.
Foto: (Illustrasjonsfoto) Adam Cohn
En jobbinspeksjon i den argentinske landsbyen Allen avslørte umenneskelige boforhold for bolivianske arbeidsinnvandrere.
0Shares
Inspeksjonen, som ble foretatt av lokalmyndighetene i den sørlige Rio Negro-provinsen, viste at nesten alle i den flere titalls store gruppen bolivianere jobbet uten lovlig opphold i Argentina, skriver nettstdet rionegro.co.ar.
Flere av de udokumenterte arbeidsinnvandrerne skal ha løpt vekk fra inspeksjonspersonalet når de ankom mursteinsfabrikken. I den titalls store gruppen bolivianere skal det også ha vært barn, noe som tyder på at fabrikkeieren kan bli siktet for ulovlig barnearbeid.

Elendige boforhold

Leder for det regionale arbeidstilsynet i Rio Negro, Jorge Stopiello, kunne rapportere om elendige bo- og arbeidsforhold for de bolivianske arbeidsinnvandrerne.

– Folk bor i brakker som nesten kunne minne om fangeleire. Vi fant baderom i prekær tilstand, senger i nærheten av ovner og høytspentledninger, samt låste rom, noe som gjør at eieren kan bli siktet for innskrenkning av bevegelsesfriheten. Situasjonen for barna trenger jeg ikke engang å kommentere, uttalte Stopiello til rionegro.com.ar.

Kan siktes

I løpet av de siste årene har flere bolivianere slått seg ned i Allen og omegnen. Noen har kommet på lovlig vis, mens flesteparten har omgått argentinske regler for arbeidsinnvandring. Eieren av mursteinsfabrikken, som nå kan bli formelt siktet, skal være bolivianskfødt med argentinsk pass og lovlig opphold i landet. Nå vil det lokale arbeidstilsynet gå videre med saken og anmelde ham for brudd på argentinsk utlendingslov og arbeidsmiljølov.

– Vi skal samle all informasjonen vi fikk fra denne uanmeldte inspeksjonen til både arbeidsdepartementet og politiet, sa Stopiello.