Svenske journalister dømt for terrorvirksomhet

Svensk-ogadensere som flyktet fra regimet i Etiopia protesterte i sommer etter arrestasjonen av de to svenske journalistene Martin Schibbye og Johan Persson. Nå er begge kjent skyldige for "terrorvirksomhet".
foto: onlf.org
Innrømmer at de tok seg ulovlig inn i landet, men avviser alle terroranklager. Svenske myndigheter har krevd at de løslates snarest.
0Shares
Martin Schibbye og Johan Persson ble i forrige uke ble kjent skyldige i terrorvirksomhet gjennom å ha støttet geriljagruppen Ogadens nasjonale frigjøringsfront (ONLF). Retten mener svenskene har “brukt yrket sitt som dekke for å gå terroristenes ærend”, skriver Aftenposten.
Svenskene dro i sommer til Etiopia for å rapportere fra Ogaden. De reiste i følge med soldater fra ONLF, men ble tatt til fange av den etiopiske hæren og deretter tiltalt for støtte til og delaktighet i terror.

Kunne fått 18 år
Påtalemyndigheten la i utgangspunktet ned påstand om fengsel i 18 år og seks måneder. Selv om straffen ble vesentlig kortere, anser den svenske ambassaden i Addis Abeba dommen som en skuffelse.
– Jeg kan ikke kommentere noe akkurat nå, men jeg er svært trist, sa førstesekretær ved den svenske ambassaden i Etiopia, Fredrik Spik, til det svenske nyhetsbyrået TT like etter at dommen hadde falt.

Innblanding fra høyeste hold

Journalistene har opptil 15 dager å anke kjennelsen. Nå har også svenske myndigheter blandet seg inn saken.

– Vårt utgangspunkt er at de var i landet på et journalistisk oppdrag. De bør så snart som mulig settes fri for å kunne gjenforenes med familiene sine i Sverige, uttalte Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt etter skyldkjennelsen, skriver Aftenposten.