Tradisjonsrik behandling midt i tjukkeste Oslo-gryta

Samisk healing – godt for kropp og sjel

Ro: For å gjøre kroppen enda roligere bruker Johnsen en avslappende olje, som først masseres inn i føttene, og deretter på forskjellige punkter på kroppen
Foto: Siri Hardeland
Sarahkkas Beauty er den første, og så langt eneste, samiske skjønnhetssalongen i Norge. Her får du behandling som gjør godt både for kropp og sjel. Velkommen til en dag med samisk healing!

Salongen åpnet høsten 2011. Astrid Ingebjørg Johnsen (38) hadde da gjennom lang tid som ansatt i vanlige skjønnhetssalonger opplevd stadig større interesse for den alternative behandlingen hun tilbød. Så hvorfor ikke starte for seg selv med en salong som pleier både det indre og det ytre? tenkte hun.

– Det er viktig å se hele mennesket, også at sjelen trenger påfyll, sier den entusiastiske gründeren.

Naturlig
Sarahkkas Beauty bruker kun naturlige produkter som er økologiske og organiske. Dette er bedre for huden enn produkter, som inneholder for eksempel parabener, hevder Johnsen. Salongen har også en medisinsk hudserie. I dag har salongen fire medarbeidere, blant dem den ikke ukjente Mikkel Gaup (spilte hovedrollen i den Oscar-nominerte spillefilmen Veiviseren i 1987), som tilbyr healing og massasje to ganger i uka. 

Det var et kall fra mine forfedre, de ville jeg skulle føre kulturarven videre.

Sarahkkas Beauty holder til i Hegdehaugsveien, ikke langt fra Slottsparken i Oslo. Johnsen ønsker å føre den samiske kulturarven videre, og kundene etterspør slike behandlinger. Det er snakk om en kombinasjon av tradisjonelle og moderne metoder.

Åndelig arbeid: Gründer Astrid Ingebjørg Johnsen utenfor salongen som åpnet i høst. – Sjamaner har evnen til å komme i kontakt med det underbevisste, sier hun.
Foto : Siri Hardeland

Gammel modergudinne
Sarahkka en gammel samisk modergudinne. Hun er den fremste av de guddommelige kvinnesymboler i det samiske universet. Det fortelles at hun stod menneskene veldig nær, så nær at hennes navn alltid var i deres hjerter, og dette budskapet ønsker salongen å videreformidle til kundene.

Den mest populære behandlingen salongen har, er hudpleie med healing, men det er også andre behandlinger som blir hyppig valgt.

– Nesten alle kundene som kommer, går ut døra med flere behandlinger foran seg. Det er få som ikke bestiller nye timer med en gang.

Johnsen har helt siden hun var ung følt et sterkt bånd til healing. Det var for åtte år siden at hun fikk et kall om at det var healing hun skulle arbeide med videre.

– Det opplevdes som et kall fra mine forfedre, de ville jeg skulle føre kulturarven videre, sier Johnsen.

Sjamanisme
Sjamanisme er den eldste kjente metoden for kraft, innsikt, kreativitet og healing, forteller Johansen. Sjamanisme lærer oss å gå dypere i vår egen bevissthet. Resultat av dette er at vi blir mer tilstede i vår egen kropp og vår egen utvikling. Da vil også kreativiteten få blomstre. Det er viktig å skape sin egen vei og derved ha tillit til at det du møter, kommer til deg fordi det er ditt, uansett om det er glede, muligheter, kraft eller frykt. 

– Det er viktig å akseptere det som er mindre bra også. Det handler om hvordan man ønsker å transformere denne energien til noe positivt, sier Johnsen. 

En sjaman kan se sammenhengen mellom den åndelige og den materielle verden. De tenker helhetlig på naturen og menneskene. En sjaman kan gå inn i det underbevisste og jobbe med energier.

Den kjente religionshistorikeren Mircea Eliade har betegnet en sjaman som «et menneske som, sammen med sin åndehjelper, drar på en sjelereise til en annen verden (åndeverdenen), for å bringe hjelp og/eller kraft med tilbake til denne verden, til gang for alle/samfunnet.»

Dobbelt lykke: Behandlingen består av to deler, den første delen er ansiktsbehandling.
Foto : Siri Hardeland

Johnsen er selv samisk og sier Eliades definisjon er relevant også i samisk sammenheng.

– Samer lever i kontakt med naturen, og har en meget sterk og nær forbindelse til jorden, vi ser på den som levende og noe man viser stor respekt for, sier hun. 

Faktaboks:

Sjaman:

Sjamanen kan ha flere funksjoner:

  • forebygge sykdom

  • helbrede

  • fungere som psykopomp, det vil si veilede den avdødes sjel inn i dødsriket, eller motsatt: å hjelpe en nyfødt sjel inn i verden

  • harmonisere menneskets forhold til naturen og gude-/åndeverdenen

  • lede seremonier

  • lede ofringer

  • spå

  • bære tradisjonen, for eksempel ved å memorere lange sanger eller fortellinger

Disse funksjonene har noen felles underliggende konsepter: konseptet om sjelen og konseptet om ånder.

Sjamanen opptrer som bindeledd mellom menneskene i sin kultur og åndene, inkludert forfedrenes ånder. Bindeleddet blir konkretisert gjennom sjamanens redskaper og symboler. «Sjamanens tre» er et symbol som går igjen i flere kulturer. Treet blir sett på som et vesen med røttene i underverdenen, stammen i midten er der menneskene holder til, og toppen strekker seg til verden over, det overjordiske.

Healing (helbreding) er en alternativ behandlingsmetode, der man gjennom påstått «overnaturlige» evner og metoder behandler sykdommer. Begrepet brukes også av enkelte kristne grupper som hevder at sykdommer kan helbredes gjennom bønn og håndspåleggelse. Healing utføres ofte gjennom at healeren holder hendene på eller nær den som skal helbredes, man kan også utføres på avstand.