Gynekologbesøk ga digital pekebok

Drøm ble teknologisk virkelighet: Elizabeth H. Navarro vil hjelpe ikke-norskspråklige med sin digitale pekebok. Her sammen med to av bidragsyterne: ektemannen Svein Sørslett og IT-ingeniør Maximiliano Martines Lopez.
Foto: Jose Zubiaur
En tur til legen ga mexicanske Elizabeth H. Navarro språklig jernteppe. Det kan voksne minoritetsspråklige prise seg lykkelig over. 

Legebesøket på en klinikk i Trondheim ble nemlig katalysator for det som skulle bli en nyskapende IPhone- og IPad-basert applikasjon.
– Jeg trodde jeg kunne godt norsk, helt til jeg ble syk og legen fortalte at jeg hadde et problem i en av eggstokkene. Plutselig innså jeg at jeg ikke skjønte hva som feilet meg, og at det var mange ord og uttrykk som er viktige i dagliglivet som jeg ikke kunne. For meg var det óg pinlig å spørre på norskkurset om slikt. Det heller ikke alle ord man finner i ordboken. 

ABC for Adults
, som hun kaller hjertebarnet, begynte med ord for kroppsdeler. Nå inneholder også den nedlastbare digitale pekeboken alt fra “dopapir” til “stiftemaskin”. Pekeboken inkluderer dessuten to videoer av menneskekroppen: en for menn og en for kvinner.

Ideen om en digital pekebok gikk jeg med i flere år før teknologien gjorde det mulig å oppfylle drømmen.

 
– Boken er utviklet ut fra voksnes behov. For mine venner og meg var det å låne barnebøker på biblioteket en morsom måte å lære norsk på, men barnebøker har et begrenset ordtilfang. Jeg trengte ord fra voksenlivet – rett og slett lære språket som brukes i hjemmene, på jobben, på skolene, hos legen, eller på ferie.

Sideprosjekt

Navarro jobber som informasjonskonsulent for et norsk firma i Mexico, og har pekeboken som et “sideprosjekt”. 
 
Arbeidet med å lage applikasjonen var intenst, og Navarro har brukt mye av fritiden sin på å bli ferdig.
– Ideen om en digital pekebok gikk jeg med i flere år før teknologien gjorde det mulig å oppfylle drømmen. Jeg tok kontakt med en kreativ ingeniør som hjalp meg å lage app-en, og Jose Zubiaur, som er visuell kunstner, ga liv til illustrasjonene. Mannen min Svein fikk i oppgave å være kritiker og deltok aktivt i prosjektet. 
Sparer tid og hodebry

Applikasjonen ser ut til å slå an blant flere ulike grupper
– Foreløpig har jeg vært i kontakt med folk fra Iran, Burundi, Polen og Tyskland. Flesteparten er enig om at applikasjonen er nyttig i møte med et nytt språk, at den sparer dem masse tid og mange hodepiner, forteller Navarro. 
Gode tilbakemeldinger gjør at Navarro har fremtidsplaner for samme type applikasjon for folk som vil lære seg spansk. 
– Nå jobber jeg med spansk-versjonen av ABC for Adults. For meg er det motiverende å lage nye aplikasjoner etter å ha vært med på denne opplevelsen.