Hvem har Norges beste islamske kunst?

Skal være spirituelt og abstrakt: å avbilde levende vesener er i strid med idealene i islamsk kunst.
Foto: islamskkunst.com
Islamsk kunst er populært blant muslimske kjøpere. Nå vil Karima Solberg engasjere ungdommen til å uttrykke seg kunstnerisk om troen sin via en konkurranse på nettstedet islamskkunst.com.

– Utøveren må forholde seg til billedforbudet i islam unntatt i foto og video. Under foto og video må man respektere islamsk moral og la være å avbilde en persons aura/nakenhet eller vise annet støtende innhold. Annen kunst skal bli fremstilt uten å forme eller avbilde dyr, engler og mennesker i todimensjonal eller tredimensjonal form, skriver nettstedet islamskkunst.com om konkurransen.

Islam har vært en inspirasjonskilde for kunstnerisk aktivitet for muslimske kunstnere verden over. Mange tradisjonelle disipliner og kunstuttrykk er i ferd med å bli fortrengt i den moderne verden, men det er ingen studier som lærer bort islamsk kunst i Norge, ifølge grunnlegger for nettstedet, Karima Solberg (bildet). 

Karima Solberg arrangerer konkurranse i islamsk kunst.
Foto : islamskkunst.com

– Jeg kjenner noen andre muslimske damer og menn som hevder at det er flere som studerer kunst her, men at de må ta avstand fra nakenportretter. Dette respekterer skolene også, forteller hun.

Ser markedet
– Vi vet ennå ikke hvor mange deltakere det blir, fristen er jo 25. mars, så vi regner med at flere leverer snart. Det er ingen påmelding, men du må levere arbeidet ditt fysisk til Calmeyers gt. 8, forbi Gunerius ved Politihuset, forklarer Solberg til utrop.no.

Hun har studert islamsk kunst i fire år i Syria og ser et marked for islamsk kunst i Norge. Ifølge Solberg blir alt hun lager solgt. Men nå ønsker hun å stimulere kunsterisk aktivitet mer blant ungdom.

– Vi har satt en aldersgrense på 16-21 år, det er slik så de påmeldte 16-17-åringene slipper å konkurrere mot dem med mastergrader i kunst og håndverk. 


Fokus på rik kulturarv

Konkurransedommerne er styreleder i Islamsk Råd Norge, Senaid Kobilica, Juveriya Bhutta, Sophia Hussain, Mariam  Tahiri og Soumia Taoussi. Deltakerne kan bidra med maks to verk, alt fra film og foto til malerier og design. Disse vil bli stilt ut på forsiden til islamskkunst.com og på sosiale nettverk som Facebook. Og etter dette kan folk begynne å stemme. 

 – Vi ønsker å se islamske kunstuttrykk som for eksempel arabisk kalligrafi og islamske geometiske  mønstre i en moderne kontekst som kan bidra til den rike islamske kulturarven, står det i konkurransebeskrivelsen på nett.