Sto fram som papirløs

 
Foto: Campus Progress
Jose Antonio Vargas ble sendt fra Filippinene til USA som 12-åring. Han bodde med bestemoren i flere år før han ved en tilfeldighet oppdaget at oppholdstillatelsen han hadde var falsk. Nå kjemper han for sin og andre papirløses rett til å bli. 

Vargas jobbet tidligere som reporter for Washington Post og sto frem i fjor sommer som homofil og udokumentert innvandrer. Senere denne uken vil han holde en tale i det årlige landsmøtet til foreningen Americans for Immigrant Justice, skriver New York Herald.

30-åringen har engasjert seg i saken om Daniela Pelaez, en colombianskfødt high school-student som har bodd uten dokumentasjon i Miami i flere år. 18-årige Pelaez fikk for noen måneder siden ordre om utvisning til Colombia, noe både Vargas´ organisasjon Define American og andre støttespillere har motsatt seg sterkt.

– Alle vi som er, eller har vært udokumenterte innvandrere bør gjøre en innsats for å få til en innvandringsreform som er til fordel for folk som Pelaez.

Inspirerende

Til New York Herald sier Vargas at historien om fire unge papirløse studenter, som gikk hele fra Miami til Washington til støtte for et nytt lovforslag i amerikansk innvandringspolitikk, fikk ham til å stå frem som tidligere papirløs.

– Jeg sto frem fordi jeg var lei av å leve i skjul. Obama-administrasjonen har utvist nesten 800.000 mennesker i de to siste årene. Og med deportasjonsfaren hengende over seg har disse unge menneskene snakket ut. Motet deres inspirerte meg.

Som borgerrettskampen

Vargas sammeligner kampen om papirløse og udokumenterte innvandreres rettigheter med de svartes og andre etniske minoriteters borgerrettskamp på 60-tallet.

– Vi må få dette til å bli en nasjonal bevegelse. Hver av oss må gjøre en innsats slik at det kan bli en reell forandring.