Slipper ny artistliste

 
Foto: R. Gacogne.
Oslo World Music Festival avslører syv nye artister som skal utgjøre høstens program.
0Shares

Franske femme fatales, chilensk politisk bevisst folkrock, brasilianske rytmer og en dæsj etiopisk musikalsk kaffe. Slik kan man oppsummere Oslo World Music Festivals oppdaterte artistliste som i kveld lanseres med konserten på Blå med tanzaniske Jagwa.

1. november blir det hett og sensuelt med den franske retro pop-folk duoen Brigitte (bildet), samme dag som publikummerne kan bli kjent med elektro bossanovaen til Lucas Santtana.

Festivalsjef Alexandra Archetti Stølen sier til utrop.no at det er særlig sistnevnte man skal se opp for.

– Santtana er en fornyer av gamle tradisjoner og en frisk pust fra en utrolig rik musikalsk nasjon som Brasil.

Oslo blir til Addis Abeba

Noen av årets artister har en solid historikk. Et slikt tilfelle er chilenske Illapu, som på 70-tallet ble internasjonalt kjente for gitarbaserte sanger med kraftig vokal, panfløyter og medrivende rytmer. Illapus tekster om situasjonen i Chile under diktaturet førte til at bandet måtte tilbringe mange år i eksil.

Politisk bevisste: folkrockerne Illapu ble verdenskjente gjennom samfunnsbevisste tekster om situasjonen i Pinochets Chile. I november kommer de til Oslo.
Foto : vivaiquique.com

En annen storsatsning er Ethio Action, kurert av den norske frijazzeren Paal Nilssen-Love, kun for festivalen. Et tyvetalls musikere skal gjenskape den kokende klubbstemningen man finner i Addis Ababa ved å boltre seg i høyenergisk, tradisjonsrik og eksperimentell musikk. I spissen for bandet står det etiopiske elleve mannsbandet Etiocolor, punkbandet The Ex fra Nederland og musikere fra skandinaviske The Thing.

– Ethio Action blir bare fantastisk. Her kan publikum drømme seg bort i 6 timer, og det blir som å være på nattklubb i Addis Abeba.

Fremmer nye world-stjerner

Ifølge Stølen jobber man på spreng for å få ferdig årets artistprogram.

– Vi har blant annet ennå ikke funnet hvem som skal være åpningsartisten, forteller festivalsjefen til utrop.no.

Gleder seg til høsten: festivalsjef Alexandra Archetti Stølen.
Foto : rikskonsertene.no

Jeg ser at det er mange up-and-coming artister som er invitert. Er hensikten med årets festival å pushe frm nye aktører innenfor world-sjengeren?

– Vi har som målsetning å invitere musikere fra hele verden og det morsomste og kanskje viktigste er å treffe de nye stjernene, noe vi har gjort mange ganger tidligere. Eksemplene er mange. Ojos de Brujo, Seun Kuti, Nouvelle Vague og Amadou & Mariam hadde sine første Norges-konserter gjennom oss.

Archetti Støler legger til at festivalen legger mye energi i å finne artistene man tror står foran ett internasjonalt gjennombrudd.

– I år har vi ikke de klassiske “headlinerne” på programmet. Likevel ser vi at mange er store navn i sine hjemland.

Liker den nye friheten

I år holdes festivalen for første gang under uavhengige rammer, etter at man i 2011 valgte å skille lag med Rikskonsertene.

– Vi hadde stor frihet under Rikskonsertene, men det er klart at vi har enda litt større frihet nå. Og det er jo bare positivt, konstaterer festivalsjefen.