Kunsten å falle mellom alle stoler

Å ære palestiner og homofil blir et dobbeltskap. I Palestina må man skjule legningen sin, mens de som flykter til det mer homoliberale Israel ender ofte opp med å måtte skjule sin etnisitet. Tross den harde hverdagen er det mange som kjemper en akseptkamp på tvers av etniske og religiøse skillelinjer, ifølge dokumentarfilmen The Invisible Men.
Foto: Foto: Mozer Films
Nytt styremedlem i Skeiv Verden, Abdu Rawashda, forteller sin dramatiske historie i den prisbelønte israelske dokumentarfilmen The Invisible Men. Norsk-tyrker og Høyre-politiker André Oktay Dahl håper filmen kan inspirere til mer solidaritet blant norske homomiljøer overfor de som må flykte på grunn av sin legning.
0Shares

Filmen handler om hvordan det er å være homofil, flyktning og palestiner. I filmen møter vi tre unge menn som har flyktet fra de okkuperte palestinske områdene til Tel Aviv på grunn av sin legning. Som palestinere blir de også der tvunget til å leve i skjul fra israelske styresmakter. Fortellingen preges av mennenes livssituasjon i forhold til familie, kultur, religion, seksualitet og okkupasjonsmakt. På nært hold kan seerne følge deres kamp for trygghet, frihet og verdighet.

– Vi begynte å filme dokumentaren i 2010, men regissøren ville ikke vise filmen før vi alle var i trygghet. Nå, to år etter, er jeg glad for å leve og jobbe i Oslo, og endelig lansere filmen i min nye hjemby. Nå kan vi vise det norske folk den vanskelige hverdagen for homofile i Palestina, sier Rawashda til minotenk.no.

Mange skap

Klokken 18.00 i dag viser Skeiv Verden og tenketanken Minotenk The Invisible Men på Frogner kino. Filmen har vært vist på filmfestivaler over hele verden, og settes nå opp for første gang i Oslo.

Stortingsrepresentant for Høyre og styremedlem i Skeiv Verden, André Oktay Dahl, sier til utrop.no at det er avgjørende viktig for det norske publikummet å bli kjent med de homofile palestinernes situasjon

– Jeg tror svært få skjønner hvor krevende det er å først være i skapet som homofil blant palestinere for så å gjemme seg i et annet skap som illegal innvandrer i Israel. De faller på en måte mellom alle stoler.

Høyre-politiker André Oktay Dahl håper filmen kan få etniske norske homofile til å bli mer åpne og inkluderende.

Et miljø som er seg selv nok

Hvordan kan dette flerkulturelle aspektet knyttes til den norske homokampen?

– Homomiljøet er ikke så åpent og inkluderende som man kunne håpe. Homofile palestinere, i likhet med andre som Skeiv Verden har kontakt med, opplever trakassering og stigmatisering også av andre homofile. Abdus åpenhet betyr mye for å vekke deler av et miljø som til tider er seg selv nok.

Oktay Dahl håper filmen kan bli en tankevekker for de fleste.

– Om ikke overraskelse så håper jeg i alle fall at folk kan gjennom filmen kan få glede over å se hvordan kristne, muslimske og jødiske homser står sammen i kampen for menneskerettigheter, konkluderer han.