Kunsten å falle mellom alle stoler

Å ære palestiner og homofil blir et dobbeltskap. I Palestina må man skjule legningen sin, mens de som flykter til det mer homoliberale Israel ender ofte opp med å måtte skjule sin etnisitet. Tross den harde hverdagen er det mange som kjemper en akseptkamp på tvers av etniske og religiøse skillelinjer, ifølge dokumentarfilmen The Invisible Men.
Foto: Foto: Mozer Films
Nytt styremedlem i Skeiv Verden, Abdu Rawashda, forteller sin dramatiske historie i den prisbelønte israelske dokumentarfilmen The Invisible Men. Norsk-tyrker og Høyre-politiker André Oktay Dahl håper filmen kan inspirere til mer solidaritet blant norske homomiljøer overfor de som må flykte på grunn av sin legning.

Filmen handler om hvordan det er å være homofil, flyktning og palestiner. I filmen møter vi tre unge menn som har flyktet fra de okkuperte palestinske områdene til Tel Aviv på grunn av sin legning. Som palestinere blir de også der tvunget til å leve i skjul fra israelske styresmakter. Fortellingen preges av mennenes livssituasjon i forhold til familie, kultur, religion, seksualitet og okkupasjonsmakt. På nært hold kan seerne følge deres kamp for trygghet, frihet og verdighet.

– Vi begynte å filme dokumentaren i 2010, men regissøren ville ikke vise filmen før vi alle var i trygghet. Nå, to år etter, er jeg glad for å leve og jobbe i Oslo, og endelig lansere filmen i min nye hjemby. Nå kan vi vise det norske folk den vanskelige hverdagen for homofile i Palestina, sier Rawashda til minotenk.no.

Mange skap

Klokken 18.00 i dag viser Skeiv Verden og tenketanken Minotenk The Invisible Men på Frogner kino. Filmen har vært vist på filmfestivaler over hele verden, og settes nå opp for første gang i Oslo.

Stortingsrepresentant for Høyre og styremedlem i Skeiv Verden, André Oktay Dahl, sier til utrop.no at det er avgjørende viktig for det norske publikummet å bli kjent med de homofile palestinernes situasjon

– Jeg tror svært få skjønner hvor krevende det er å først være i skapet som homofil blant palestinere for så å gjemme seg i et annet skap som illegal innvandrer i Israel. De faller på en måte mellom alle stoler.

Høyre-politiker André Oktay Dahl håper filmen kan få etniske norske homofile til å bli mer åpne og inkluderende.

Et miljø som er seg selv nok

Hvordan kan dette flerkulturelle aspektet knyttes til den norske homokampen?

– Homomiljøet er ikke så åpent og inkluderende som man kunne håpe. Homofile palestinere, i likhet med andre som Skeiv Verden har kontakt med, opplever trakassering og stigmatisering også av andre homofile. Abdus åpenhet betyr mye for å vekke deler av et miljø som til tider er seg selv nok.

Oktay Dahl håper filmen kan bli en tankevekker for de fleste.

– Om ikke overraskelse så håper jeg i alle fall at folk kan gjennom filmen kan få glede over å se hvordan kristne, muslimske og jødiske homser står sammen i kampen for menneskerettigheter, konkluderer han.