Kristne syrere i fare

Utsatte: kristne syrere blir sett på som overløpere blant islamistiske faksjoner i den syriske opprørsbevegelsen. Flere tilfeller trakassering har blitt rapportert i områdene som kontrolleres av opprørerne. Assad-regimets sekulære grunnlov garanterer religiøse minoriteters rettigheter, og mange kristne har også åpent støttet regimet.
Foto: D. Winton
Landets største religiøse minoritet har vært sterkt utsatt i den snart 15 måneder lange væpnede konflikten mellom regjeringen og opprørerne.
0Shares

Flere tusen kristne syrere blir tvunget til å flykte fra sine hjem som følge av den stadig forverrede situasjonen i landet. Særlig i de opprørskontrollerte områder har det vært rapporter om trakassering og diskriminering fra radikale islamistiske fraksjoner av opposisjonen, ifølge Russia Today.

Nylig ble 9000 kristne fra Qusayr, som ligger ikke langt unna den sterkt krigsherjede byen Homs, tvunget til å søke tilflukt etter et ultimatum fra en lokal militssjef fra opposisjonen. Beskjeden var klar: alle kristne hadde seks dager på seg til å forlate byen.

To katolske prester som flyktet fra Qusayr bekreftet overfor nyhetsbyrået Fides at de hørte ultimatumet gjentatte ganger fra minaretene.

– Situasjonen i området er preget av total lovløshet, uttalte prestene til nyhetsbyrået.

Gammelt hat 

Flere eksperter begrunner volden mot de kristne i Syria ved at mange kristne, i likhet med folk fra andre religiøse grupper, har åpent uttrykt støtte til regimet. Bashar Assad, så vel som hans avdøde far, Hafez Assad, har garantert et sekulært styre i landet, som beskyttet alle religiøse minoriteter i landet, inkludert kristne.

Islamistene i den væpnede opposisjonen anklages for å innføre små “religiøse lommer” som opererer uavhengig av Det syriske nasjonalrådet og resten av opposisjonen. Opprørerne avviser imidlertid anklagene om religiøst hat i de områdene som er under deres kontroll.

– Vi har ikke hørt om slike episoder i det hele tatt, uttalte en talsperson for de frie syriske væpnede styrker til alarabiya.net.